Tento babičkin recept ma sprevádza celý život, vždy keď je zle, spomeniem si naň a vždy mi aj pomohol. Pri respiračných ťažkostiach, kašli (suchým aj produkrývnym), chrípke, angíne či virózach. Varím ho aj deťom a manželovi a budete prekvapení, ale nevadí ani deťom, môže za to karamelový nádych, ktorý zodpovedá za príjemne sladký výsledok. A ak nemáte radi vôňu cibule, existuje na to jednoduchý trik, ktorý vrelo odporúčam.
Potrebujeme:
3 PL cukor kryštálový
1 l voda horúca
4 ks cibuľa
1 PL majoránka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Do hrnca dáme cukor upáliť na karamel, pri tom rozvaríme 1 liter vody.
Očistíme 4 cibule veľkosti päste, ale len z vrchnej šupky a narežeme hlboko do kríža.
Na upálený cukor nalejeme opatrne asi 2 dcl horúcej vody- pozor prská to, necháme karamel rozpustiť, prilejeme zvyšok vody, rozvaríme a ponoríme do nej cibuľu.
Prikryjeme a varíme slabým varom 10 minút.
Vypneme a pridáme polievkovú lyžicu majoránky.
Opäť prikryjeme a necháme lúhovať 10 minút.
Potom čaj scedíme cez sitko a podávame teplý.
Je chutný, netreba ho ani dosládzať.
Ak vám vadí vôňa cibuľe, ktorá sa počas varenia uvoľní, existuje na ňu jednoduchá finta. Hoďte k cibuli aj pár jablkových šupiek, eliminujú vôňu a navyše čaj aj lepšie chutí.
2 – rýchlejší recept s medom (3 dni a je po kašli)
1 liter vody necháme zovrieť, nakrájame 2 veľké cibule, pridáme do vody a necháme povariť asi 5 minút, potom pridáme 2 lyžice majoránky (korenia), necháme len prevariť, odstavíme a necháme 15 minút odstáť. Pijeme počas dňa, dosladíme s medom a citrónovou šťavou. Med pridávajte, až keď je zmes odležaná, aby sa neznehodnotili cenné živiny.
Prajeme vám veľa zdravia! :-)