Vyskúšajte šišky podľa tohto receptu z youtube a budete nadšení! Cesto je jemné ako páperie a chutia naozaj fantasticky. Vďaka kefíru a 2 lyžiciam vodky sú tieto šišky nesmierne nadýchané a lahodné.
Potrebujeme:
500 ml kefíru
130 g cukru
65 g čerstvého droždia
3 vajcia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1/2 ČL soli
130 g masla
2 PL vodky
15 g vanilkového cukru
1 ČL citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
1/2 ČL kurkumy
950 g hladkej múky
olej na vyprážanie
plnku podľa chuti
Postup:
Ako prvé si jemne zahrejeme kefír, pretože by mal byť teplý. Pridáme doňho cukor a rozdrobíme droždie. Premiešame a pridáme 100 g múky. Opäť dobre premiešame, zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme stáť 20 minút pri izbovej teplote.
Hmota by mala zdvojnásobiť svoj objem. Medzitým si v samostatnej miske vyšľaháme vajcia so soľou do peny a pridáme ich do nakysnutej hmoty.
Pridáme rozpustené maslo, vodku, vanilkový cukor, citrónovú kôru a kurkumu. Dobre vymiešame metličkou a v dvoch krokoch pridáme zvyšnú preosiatu múku.
Vymiešame hladké nelepivé cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste pod bavlnenou utierkou.
Hotové cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm. Pomocou pohára si naznačíme na jednej polovici cesta kruhy a do stredu každého dáme lyžičku plnky. Potom všetko prekryjeme druhou polovicou cesta a povykrajujeme celé šišky.
Necháme podkysnúť 20 – 30 minút a potom vysmážame na väčšom množstve horúceho oleja z oboch strán do zlatista. Hotové šišky ukladáme na papierovú utierku, po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!