Na rodinnej oslave bolo sladkých dobrôt až nad hlavu, preto som sa rozhodla, že si vymyslím slanú tortu podľa vlastného receptu. Pripravila cuketovú tortu s jogurtovo-cesnakovou náplňou a verte či nie, zaprášilo sa po nej omnoho rýchlejšie, ako po sladkých dobrotách. Odvtedy ju pripravujem pravidelne.
Potrebujeme:
1 kg cukety
5 vajec
1 šálku (250 ml) hladkej špaldovej múky (môžete nahradiť celozrnnou)
300 g paradajok
350 g bieleho jogurtu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
10 g pretlačeného cesnaku
10 g zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno
150 g strúhaného syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame. Necháme chvíľu odstáť a potom vytlačíme prebytočnú šťavu.
Pridáme 5 vajec, soľ, čierne mleté korenie a dobre premiešame. Potom pridáme múku a vypracujeme jednodtné cesto, ktoré by malo mať konzistenciu ako cesto na lievance.
Na panvici zahrejem olej a vyprážame na ňom jednotlivé placky – tie poslúžia ako pláty na našej slanej torte. Placky vyprážame z oboch strán dozlatista (ja som použila panvicu s priemerom 22 cm a vyšlo mi 7 placiek).
Kým sa placky smažia, pripravíme si náplň. Paradajky nakrájame na tenké plátky. V miske zmiešame jogurt s pretlačeným cesnakom a dochutíme soľou a korením. Do jogurtového krému môžete pridať korenie a bylinky podľa svojej chuti.
Potom začneme vrstviť tortu. Na cuketovú placku nanesieme krém, uložíme plátky paradajok, posypeme syrom a zelenou cibuľkou a prikryjeme ďalšou plackou. Takto pokračujeme, až kým neminieme všetky prísady.
Nakoniec môžeme ozdobiť zvyšným krémom. Servírujeme ako klasickú tortu.
Prajem vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk