Na slávnostnom stole nesmie chýbať okrem vianočných koláčikov ani slané pečivo. Tento recept som našla v jednom staršom časopise a môžem len odporučiť.
Tieto slané dobrôtky sú nielen veľmi chutné, ale aj dlho vám vydržia. príprava zaberie len 10 minút a ďalších 15 minút pečenie. To je všetko!
Krehké smotanové cesto a syr tvorí naozaj skvelú kombináciu!
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
250 g masla izbovej teploty
trochu sódy bikarbóny
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g strúhaného tvrdého syra
1 ČL soli (alebo podľa chuti)
1 téglik kyslej smotany
Navrch:
1 vyšľahaný bielok
50 g strúhaného syra a sezamových semienok
Postup:
V múke rozmiešajte soľ, sódu bikarbónu, strúhaný syr, potom pridajte nakrájané (alebo nastrúhané) maslo a nakoniec pridajte toľko kyslej smotany, aby ste získali kompaktné cesto (možno nebude treba pridať celý téglik, preto pridávajte smotanu postupne).
Pripravené cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a povykrajujte ľubovoľnými vykrajovačkami.
Vykrojené kúsky cesta poukladajte vedľa seba, potrite vyšľahaným bielkom, posypte strúhaným syrom a sezamovými semiačkami.
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút.
Prajeme dobrú chuť!