Chutné, rýchle a celkom bez cukru. Predstavujeme vám najlepšie dezerty z tvarohu, ktoré si môžete dopriať bez výčitiek.
Tvarohovo-banánový dezert
Potrebujeme:
400 g odtučneného tvarohu
2 vajcia
4 zrelé banány
2 lyžičky mletej škorice
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Banány rozmixujeme so škoricou a vajíčkami v mixéry. Potom pridáme tvaroh a miešame, kým nevznikne jednotná hmota.
Cesto navrstvíme do silikónovej formy na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170-180 stupňov približne 35 minút. Do cesta môžeme pridať ovocie, orechy alebo iné prísady. Môžeme podávať s jogurtom, smotanou, alebo prelivom z čerstvého ovocia prelivom.
Tvarohový bochník s ovsenými vločkami – skvelý na raňajky
Potrebujeme:
200 g odtučneného tvarohu
1 malé vajce
60 g ovsených vločiek
Stéviu alebo med – podľa chuti
Postup:
Vločky zalejeme horúcou vodou a necháme 20 minút odpočívať. V miske zmiešame ostatné prísady, pridáme ovsené vločky a rozmixujeme dohladka. Vložíme do formy – prípadne do formičiek na muffiny a pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Tvarohovo-smotanové pokušenie
Potrebujeme:
300 g tvarohu (9%)
2 lyžice medu
2 lyžice krupice
1 vajce
2 lyžice kyslej smotany
Štipku jedlej sódy
Štipku sušeného droždia
Postup:
V mixéry zmiešame tvaroh, smotanu, med, žĺtok, krupicu, droždie a jedlú sódu. Necháme 20-25 minút odpočívať.
Bielok ušľaháme na tuhý sneh a potom vmiešame do tvarohovej hmoty.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 25-30 minút.
Tvarohový koláč s ovocím
Potrebujeme:
300 g nízkotučného tvarohu
70 g krupice
1 vajce
300 g čerstvého alebo mrazené ovocia
½ lyžičky jedlej sódy
Postup:
Na dno pekáča nasypeme trochu krupice.
Tvaroh zmiešame s ovocím, vajíčkom, jedlou sódou a dvomi lyžicami krupice.
Cesto navrstvíme do formy a vrch posypeme zvyšnou krupicou.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme 20-30 minút.
Tvarohový koláč s hrozienkami
Potrebujeme:
500 g nízkotučného tvarohu
3 vajcia (rozdelené na bielky a žĺtky)
5 lyžíc krupice
2 lyžice hrozienok
1 bal. prášku do pečiva
Stéviu alebo med podľa chuti
Postup:
Všetky prísady, okrem vaječných bielkov zmiešame v miske. Bielky ušľaháme so štipkou soli do tuhej peny. Obe hmoty opatrne zmiešame a navrstvíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 45 minút.
Podávame preliate bielym jogurtom s ovocím.
Tvarožník s makom
Potrebujeme:
100 g tvarohu
1 vajce
1-2 lyžice medu
1 stredne veľké jablko alebo hrušku (voliteľné)
1-2 lyžice celého maku
Postup:
Tvaroh zmiešame v vajíčkom – nie do peny, stačí zmiešať. Potom pridáme med, mak a nakrájané jablko. Navrstvíme do menšej silikónovej formy na pečenie a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.