Maďari sú po šírom svete známi ako milovníci chutného jedla, ktorého hlavnou a dominantnou prílohou sú papriky od výmyslu sveta. Maďari si radi doprajú chutné pečené či grilované mäso, ku ktorému takmer vo všetkých prípadoch podávajú papriky alebo produkty z nej.
Jednou z vynikajúcich príloh na báze papriky je čalamáda, ktorej maďarská verzia bez zavárania doslova volá „ochutnaj ma“.
Dnes vám predstavíme recept na túto delikatesu, na ktorej sa veľmi nenadriete a nemusíte ju sterilizovať.
Potrebujeme
1,5 kg kapusty
1 kg papriky červenej mäsitej
1 kg šalátových uhoriek
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kg cibule
700 ml octu
700 g cukru
1 a pol lyžice soli
korenie čierne celé
korenie nové celé
klinčeky
bobkový list
Postup
1. Papriku umyjeme, utrieme dosucha, pokrájame na pásy a potom priečne na menšie kúsky. Je vhodné kombinovať rôzne farby papriky, napr. červenú a bielu alebo červenú a žltú. Najkrajšia čalamáda však vznikne, ak sa skombinujú všetky farby papirky. Pridať môžeme aj dve chilli papričky, aby čalamáda získala jemne pikantnú chuť.
2.Pokrájame cibuľu na mesiačiky, uhorky šalátové postrúhame na na strúhadle.
3. Všetky komponenty krájame osobitne do nádob, keďže výsledný produkt budeme vrstviť.
4. Do hlbšej nádoby na dno dáme strúhané uhorky a posypeme ich soľou. Ako druhá vrstva ide paprika, ktorú taktiež osolíme. Ako posledná vrstva nasleduje cibuľa, opäť posypaná soľou.
5. Keď sú komponentny navrstvená, na vrch nasypeme 700g cukru.
6. Všetko spolu zalejeme octom (asi 7dcl). Octom iba popolievame vrchnú vrstvu, zmes sa nesmie miešať!
7. Zakryjeme obrusom a necháme 12 hodín odstáť v chladnej miestnosti.
8. Po 12 hodinách by všetko malo byť roztopené a čalamáda by mala byť ponorená v náleve. Ak je tak, zmes pomiešame varechou a pripravíme si prášok na zaváranie.
9. Do zmesi pridáme malú vrchovatú lyžičku pomôcky na konzervovanie a rozsypeme ju po celej čalamáde. Všetko dobre rozmiešame.
10. Zmes začíname plniť do pohárov. Na dno môžeme dať nové korenie, bobkový list a klinčeky. Zmes dobre natlačíme do pohárov, aby sa zmestil aj nálev.
11. Poháre dobre uzavrieme a odložíme do komory. Nie je potrebné ich sterilizovať.
Dobrú chuť!