Super-rýchla nakladaná kapusta bez cukru, aj octu: Vitamínová bomba ktorá chutí a vydrží celú zimu!

[mashshare]

Najjednoduchší recept na nakladanú kapustu sme našli na youtube. Nepotrebujete žiadny nálev s octom a vychutnávate si len pravú chrumkavú fermentovanú kapustu.

 

Potrebujeme:

Na 3 l pohár

3 kg jesennej kapusty

200 g mrkvy

10 ks celého čierneho korenia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

5 borievok

3 bobkové listy

75 g hrubozrnnej soli

Na 1 kg kyslej kapusty

50 – 100 g mrkvy

1 PL hrubozrnnej soli

bobkový list

2 – 3 ks celého čierneho korenia

1 – 2 borievky

Postup:

1. Umyte si kapustu a odstráňte hlúb a poškodené listy.

2. Nakrájajte si ju na dlhé pásy s hrúbkou asi 3 – 4 mm. Keby ste ju nakrájali príliš na jemno, počas kvasenia by zmäkla.

 

3. Kapustu vložte do veľkej misy, pridajte soľ a rukami premiešajte aby kapusta pustila šťavu.

 

4. Mrkvu nastrúhajte na strúhadle na tenké prúžky.

 

5. Zmiešajte kapustu s mrkvou, pridajte čierne korenie, nové korenie a ešte trochu soli. Dobre premiešajte, aby sa tieto ingrediencie rovnomerne rozložili.

 

 

6. Kapustu preložte do nádoby umytej sódou bikarbónou a dobre ju opláchnite pod tečúcou studenou vodou. Po naplnení 1/3 zaváracieho pohára kapustu pomocou drevenej lyžice dobre utlačte a pridajte bobkový list, ktorý priložte k stene pohára.

 

Ak nemáte radi čierne korenie, nové korenie alebo bobkový list, nemusíte ich pridávať.

7. Na záver nalejte do pohára uvoľnenú kapustovú šťavu z misy. Nádobu zakryte viečkom bez toho, aby ste ho pevne utiahli a preložte pohár na tanier alebo podnos (počas kvasenia bude možno vytekať šťava).

 

 

8. Kapustu nechajte kvasiť 4 – 7 dní pri izbovej teplote (fermentačný proces sa začne nasledujúci deň). Počas kvasenia 2 až 3-krát denne popichajte kapustu na niekoľkých miestach špajdľou, aby sa uvoľnil oxid uhličitý. Ak by ste to nerobili, mohla by sa kapusta pokaziť, alebo by bola horká a páchnuca.

 

9. Za 4 – 5 dní môžete kapustu ochutnať. Ak je dostatočne kyslá, poháre môžete pevne uzavrieť a odložiť na chladné miesto do pivnice, komory alebo chladničky.

Prajeme dobrú chuť!

 

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes