Jeden z najjednoduchších receptov na nakladaný šalát sme našli na skarbnychka-retseptiv.com.ua a vyzerá výborne. To, čo si teraz pripravíte, v zime už len vychutnávate. Stačí len trochu zeleniny, korenín a poháre.
Potrebujeme:
500 g kapusty
300 g mrkvy
400 g sladkej papriky
250 g cibule
1 bobkový list na 1 pohár
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 PL slnečnicového oleja na 1 pohár
4 ks celého čierneho korenia na 1 pohár
3 ks nového korenia na 1 pohár
Na nálev:
1 l vody
2 PL kryštálového cukru
1 PL soli
50 ml octu (9%)
Postup:
Kapustu si nakrájame na jemno, sladkú papriku nakrájame na malé kúsky, paradajky na plátky, cibuľu na pol krúžky.
TIP: Mrkvu môžete nastrúhať na hrubom strúhadle. Paradajky vyberajte také odrody, ktoré majú hrubšiu šupku.
Do čistých sterilizovaných pohárov vložte bobkový list, nové korenie a čierne korenie, mrkvu, cibuľu, papriku, kapustu a paradajky. Vrstvite striedavo a na tesno až po vrch pohára. Do každého pohára nalejte olej a pripravte si nálev.
Soľ a cukor nasypte do vody, priveďte do varu, povarte pár minút a nalejte ocot. Varte ešte 1 minútu a nalejte do pohárov.
Zakryte viečkami a poháre vložte do hrnca na uterák. Nalejte do hrnca teplú vodu do 3/4 pohárov a sterilizujte od okamihu, kedy voda zovrie po dobu 20 minút (0,5 l poháre) a 30 minút (1 litrové poháre).
Utiahnite viečka, otočte poháre hore dnom a nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote.
Skladujte v komore alebo v pivnici.