Tieto langoše som prvýkrát ochutnala na Balkáne, konkrétne na potulkách Medzimurskou župou, ktorá je naj-severnejšou oblasťou Chorvátska. Našťastie, podarilo sa mi vtedy od milej babičky vymámiť recept a dnes už langoše inak nepripravujem.
Potrebujeme (pre 6 osôb):
1 kg hladkej múky
500 ml riedkeho bieleho jogurtu
40 g čerstvého droždia
1 lyžicu cukru
3 lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 bal. prášku do pečiva
2 vajcia
250 ml mlieka
Olej na vyprážanie
Postup:
V teplom mlieku rozpustíme cukor a pridáme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa príliš nelepí na ruky. Ak pracujeme s hustejším jogurtom, pridáme do cesta viac mlieka.
Cesto preložíme do misky, zakryjeme fóliou a necháme približne 30 minút podkysnúť.
Z cesta oddeľujeme menšie kúsky (veľkosti jablka), z ktorých formujeme jednotlivé langoše. Langoše vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Necháme odkvapkať a prebytočný olej vysajeme papierovým obrúskom.
Podávame s kečupom,cesnakom alebo obľúbeným dressingom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: reprofoto coolinarika