Vynikajúco sa hodí ako príloha k mäsku pripravenému na všetky spôsoby. Moji chlapi si bez nej nevedia predstaviť ani žiadnu grilovačku, či zemiakový šalát. Pripravte si zásobu nakladanej cibuľky aj na zimu. A čo je najlepšie, pripravíte ju bez zavárania.
Potrebujeme:
1,5 kg menšej bielej cibule
60 g soli
500 ml octu
250 ml vody
1 zväzok kôpru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 koreň chrenu
2-3 lyžice celého korenia
2-3 lyžice horčičného semienka
Postup:
Celú cibuľu namočíme do studenej vody a necháme 2-3 hodiny namočené, vďaka čomu zmäkne šupa a cibuľa sa bude jednoduchšie čistiť.
Potom odrežeme koreň a cibuľu ošúpeme. Cibuľu posypeme soľou, prikryjeme a necháme cez noc odpočívať v chaldničke.
Na druhý deň cibuľu rýchlo umyjeme pod studenou vodou a preložíme na uterák alebo utierku, aby uschla. Ak sa z cibuľky oddeľuje priehľadná vrchná vrstva, radšej ju odstránime.
Ocot zmiešame s vodou a privedieme do varu. Potom do nálevu pridáme ½ cibule (celá cibuľa sa nezmestí tak, aby bola celkom ponorená v náleve). Varíme na miernom ohni, kým „nezosklovatie“ (ja som varila 12 minút). Cibuľku vyberieme z roztoku lyžicou a začneme ukladať do sterilizovaných pohárov. Cibuľu striedame s koreninami, nasekaným kôprom, nakrájaným chrenom (môžeme pridať feferón, strúčiky cesnaku,..). S druhou polovicou cibule naložíme rovnako.
Zalejeme vriacim nálevom a okamžite poháre pevne zatvoríme. Necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.
Poznámka: Nálev neobsahuje cukor a preto sa pripravte, že cibuľka bude kyslá. Cibuľku môžete však pripraviť aj s nálevom, ktorý máte radi.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika