Máte pocit, že vám pri príprave rodinných večerí a obedov dochádza inšpirácia? Prinášame vám 29 skvelých tipov, na rýchle a chutné recepty na obed alebo večeru. Dobrú chuť!
Rýchla kuracia Čína
Potrebujeme:
3 ks. kuracích pŕs
1 cibuľa
1/2 konzervy kukurice
sterilizované šampiňóny
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 červená paprika
sójová omáčka
1 lyžička korenia na Čínu
1 lyžička kari kroenia
1 lyžička mletého zázvoru
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 kopcovitá lyžica škrobu (Solamyl)
2 strúčiky cesnaku
Olej
Postup:
Umyté a očistené mäso pokrájame na rezance a dáme do misky, posypeme korením na čínu, korením, zázvorom a zasypeme škrobom. Všetko premiešame, aby sa mäso obalilo.
Cibuľu a papriku pokrájame na prúžky.
Olej nalejeme do hlbšej panvice, opečieme na ňom cibuľku a následne pridáme kuracie mäso.
Keď máme mäso opečené zo všetkých strán, pridáme zeleninu, šampiňóny (bez nálevu) a kukuricu.
Podlejeme sójovou omáčkou cca 3 lyžice a trochou vody cca 2 lyžice, pridáme kari a cesnak, premiešame a necháme zeleninu zmäknúť cca 10-15min.
Môžeme dochutiť soľou alebo čili (sójovú omáčku dávame podľa chuti, zeleninu môžeme použiť podľa ľubovôle).
Podávame najlepšie s ryžou.
Rýchla karfiolová polievka so syrom a mrkvou
Potrebujeme na 8 porcií:
1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky
1 strúhaná mrkva
1/4 hrnčeka nasekaného zeleru
2 hrnčeky vody
1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
štipka soli
štipka čierneho korenia
2 hrnčeky mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného syra
1 bambino
sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie
Postup:
Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.
V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.
Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.
15-minútová omáčka s oravskou slaninkou a cesnakom
Potrebujeme:
150 g oravská slanina (šunka, párok, klobása, …)
1 téglik kyslá smotana
1 strúčik cesnaku
kúsok masla
100 g tavený syr (môžete použiť trojuholníčky alebo syr v črievku)
1 ks cibuľa
soľ, korenie
petržlenová vňať
Postup:
Cestoviny klasicky uvaríme v osolenej vode.
Na panvici orestujeme na troche masla slaninu s cibuľou.
Keď máme cestoviny uvarené prehodíme ich ku slanine s cibuľou, pridáme tavený syr a následnej aj kyslú smotanu, do ktorej sme prelisovali strúčik cesnaku, pridali korenie a soľ.
Minútkové bravčové kúsky s mrkvou
Potrebujeme:
300 g bravčové mäso
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
3 lyžice kyslá smotana
2 lyžice dijonská horčica (ak máte obyčajnú horčicu, dajte pokojne aj 3 lyžice)
2 lyžice obyčajná horčica
2 lyžice hladká múka
1 šálka horúca voda
soľ, korenie
rastlinný olej
Voliteľné: huby
Marináda na mäso:
1-2 lyžice kari korenia
1/2 lyžičky soľ
2 lyžice sójová omáčka
korenie
Postup:
Bravčové mäso očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance.
Pridáme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžete mäso marinovať aj celú noc.
Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlata.
Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, mäso a orestujeme na miernom ohni.
Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme. Ak chcete môžete pridať aj nakrájané huby a orestovať ich spolu s mrkvou a mäsom.
Potom mäso podlejeme horúcou vodou, pridáme soľ a korenie podľa chuti.
Podusíme a nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicou múky, horčicu a všetko spolu varíme ešte 1 minútu, aby sa omáčka zredukovala.
Ako prílohu môžete podávať ryžu, zemiaky, alebo zemiakovú kašu.
Brokolicová omáčka
Potrebujeme:
1 väčšia cibuľa
2 ks kuracích pŕs
soľ
mleté čierne korenie
oregano
šľahačková smotana
3-4 tavené syry
tvrdý syr
brokolica varená v pare
ľubovoľné cestoviny
Postup:
V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu. Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť.
Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí).
Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr.
Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.
Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to.
Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.
Všetko spolu na panvičke premiešame a môžeme podávať.
Mäsko na paprike
Potrebujeme:
2 ks kuracích pŕs
1 cibuľu
1/2 lyžičky soli
Mletú červenú papriku
150-200 g kyslej smotany
Čierne korenie podľa chuti
2 strúčiky cesnaku
Olej slnečnicový
Postup:
Na panvici nalejeme 2 lyžice oleja. Prihodíme cibuľu nakrájanú na drobno, a než začne hnednúť, tak prihodíme kuracie prsia nakrájané na kúsky.
Teplota po celú dobu bude 120 ° C. Pridáme 1/2 lyžičky soli, a restujeme, kým nie je mäso mäkké.
K mäkkému mäsu prihodíme 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na tenké plátky, 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia, čevenú papriku a restujeme dve minúty.
Primiešame téglik kyslej smotany, minútu povaríme, a tým je omáčka hotová.
Na tanieri môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Cestovinový šalát so šunkou, syrom a výbornou zálievkou!
Potrebujeme:
1 balíček cestovín
15 dkg šunky
10 dkg syra
1 červená paprika
2 cibule
5 lyžíc majonézy
1 lyžica horčice
soľ, korenie
Postup:
Uvarte cestoviny v slanej vode podľa návodu na obale.
Cibuľu, šunku, syr a papriku nakrájame do misky na malé kúsky, alebo nastrúhame nadrobno. Pridajte majonézu a horčicu, soľ a korenie.
Zmiešame všetko dohromady. Šalát podávame chladený.
Ľahký Portugalský šalát
Potrebujeme:
Cestoviny Fusilli (aby bol šalátik pestrý, môžeme zvoliť farebné cestoviny)
1 ks kuracích pŕs
1 papriku
2 stredne veľké rajčiny
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Zálievka:
½ téglika kyslej smotany
½ téglika bieleho jogurtu (príp. môžeme použiť domácu majonézu)
Šťavu z ½ citróna
Soľ
Sušené bylinky (oregano, bazalka, provensalské korenie…)
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode al denete.
Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na panvici domäkka.
V miske zmiešame jogurt so smotanou a dochutíme soľou, bylinkami a citrónovou šťavou.
Potom do šalátovej misy vložíme uvarené a scedené cestoviny, kuracie mäso, nadrobno nakrájanú zeleninu a nakoniec zalejeme jogurtovou zálievkou.
Dôkladne premiešame a vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky, aby sa jednotlivé chute prepojili.
Kuracie kúsky na cesnaku, slaninke a majoránke
Potrebujeme:
2 vykostené kuracie stehná
Sterilizované šampiňóny (môžete vynechať)
50 g anglickej slaniny
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
majoránka
1 lyžica hladkej múky
olej
Postup:
Mäso z vykostených stehienok nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke.
V hrnci rozohrejeme lyžicu oleja a kuracie kúsky osmažíme z oboch strán.
Potom k nim pridáme slaninu nakrájanú na malé kocky, krátko orestujeme, prihodíme cesnak, plátky šampiňónov nakrájaný na plátky a podlejeme trochou horúcej vody.
Pod pokrievkou chvíľu podusíme.
Keď je mäso mäkké, ochutíme lyžičkou majoránky, dochutíme soľou a korením, premiešame a vypneme.
Podávame so zemiakovými plackami, zemiakmi, alebo ryžou.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
Domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
Olej
Detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.
Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť.
Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).
Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.
Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky.
Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Karfiolovo – fazuľová polievka
Potrebujeme:
1 šálka zeleninového vývaru
1 šálka vody
½ kg karfiolu
1 šálka stredne veľkých fazuliek z konzervy (scedených z nálevu)
¼ lyžičky kajenského korenia
¼ lyžičky mletého korenia
Soľ podľa chuti
Uvarené kuracie mäso
Postup:
Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne.
Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.
Náš obľúbený cestovinový šalát
Potrebujeme:
cestoviny penne
1 – 2 šalátové uhorky
2 malé cibule
2-3 paradajky
1 paprika
200 g šunky
200 g tvrdého syra
450 g kyslej smotany
200 g majonézy
Postup:
Príprava tohto cestovinového šalátu je veľmi rýchla a jednoduchá.
Dáme uvariť cestoviny podľa návodu a medzitým si všetku zeleninu, syr, aj šunku nakrájame na malé kúsky.
Kyslú smotanu zmiešame s majonézou.
Cestoviny zmiešajte s omáčkou, pridajte zeleninu, šunku a syr.
Dobrú chuť!
Šalát s kyslou smotanou a horčicou
Potrebujeme:
1 šálka kyslej smotany alebo jogurtu (200 ml)
2 lyžice majonézy
1 lyžica jablčného octu
1 polievková lyžica horčice
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
1 /4 lyžičky čierne korenie
Kolienka, varené a scedené
Naddrobno nasekaný stonkový zeler, alebo najemno nastrúhaný koreň zeleru
2 nadrobno nasekané farebné parpiky
Zelená cibuľka, nasekaná nadrobno
Postup:
Na omáčku si zmiešme všetky prísady v miske – majonéza, jogurt, ocot, horčicu, cukor, soľ, aj korenie.
Primiešame uvarené scedené kolienka a nadrobno nakrájanú zeleninu.
Premiešame a môžeme podávať. Výborný šalát na leto, odporúčam.
Vrstvený bravčový kastról
Potrebujeme:
cca 1,5 kg bravčového mäsa
Na marinádu:
100 ml olivového oleja
50-70 ml svetlého piva
Gyros korenie
Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice
1 lyžicu medu
Na oblohu:
1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky
Korenie na pečené zemiaky
1 veľkú červenú cibuľu
1 veľkú žltú cibuľu
2 veľké paradajky
100 g slaniny
1 hlávku cesnaku
Na omáčku:
1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)
Štvorfarebné korenie
Soľ
Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…
Postup:
Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.
Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.
Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.
Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.
Teraz plech zakryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.
V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.
Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.
Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.
Výborné cestovinky s mäsom a omáčkou
Potrebujeme:
500 g ľubovoľných cestovín
2 ks kuracích pŕs
2 šálky kyslej smotany
200 g strúhaného syra
6 strúčikov cesnaku
Bazalku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.
V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
400 g uvarených zemiakov
100 g masla
450 ml kyslej smotany
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
230 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)
Postup:
Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.
Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.
Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom
Potrebujeme:
500-600 g mletého mäsa bravčového
200 g uvarenej ryže
1 väčšiu cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
1 kg zemiakov
150 g strúhaného syra
Postup:
Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti
Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Zemiakový pekáč s hubami a kyslou smotanou
Potrebujeme:
200 g šampiňónov nakrájaných na plátky
700 kg zemiakov
350 g mletého mäsa
2-3 ks cibule
200 g strúhaného syra
2 lyžice kyslej smotany a 2 lyžice majonézy
Soľ, korenie
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov a plech na epčenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom.
Cibuľu očistíme, nakrájame na plátky a uložíme na dno plechu. Na cibuľu uložíme na plátky nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso. Na mäso uložíme šampiňóny nakrájané na plátky. Na vrch navrstvíme strúhaný syr.
Na syr navrstvíme smotanu a majonézu. Môžeme dochutiť soľou a korením. Pečieme pri 180 stupňoch zakryté alobalom 45 minút, potom alobal zložíme a necháme zapiecť dochrumkava!
Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou
Potrebujeme:
500 g kuracích pečienok
600 g zemiakov
3 strúčiky cesnaku
Majoránku
Oregano
Mletú červenú papriku – pálivú
Soľ, čierne mleté korenie
Olej
Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.
Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.
V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.
Zeleninová misa so smotanouvou omáčkou
Potrebujeme:
5 stredne veľkých zemiakov
2 cibule
100 g šampiňónov alebo iných húb
2 paradajky
300 g syra
Na omáčku:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
1 pretlačený strúčik cesnaku
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Rovnako umyjeme a nakrájame huby a paradajky. Pekáč vymastíme trochou oleja. Na dno uložíme plátky zemiakov a na ne uložíme plátky húb. Ingrediencie na omáčku jednoducho zmiešame a 3/4 omáčky navrstvíme na huby. Nakoniec uložíme na vrch plátky paradajok a pokryjeme zvyšnou omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Mleté mäso zapečené so zemiakovou kašou
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, alebo zmes oboch)
1 kg nových zemiakov
1 vajce
250 ml mlieka
100 g masla
1 cibuľu
50 g strúhaného tvrdého syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zo zemiakov zlejeme vodu, pridáme 50 g masla a roztlačíme na pyré, Do hmoty postupne vmiešame aj teplé mlieko.
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na zvyšnom masle. Potom pridáme mleté mäso a uvaríme domäkka za stáleho miešania. Ochutíme soľou a korením a preložíme do väčšej misky. Keď sa mäso trochu chladí, vmiešame doň vajce.
Formu na pečenie vymastíme maslom a na dno navrstvíme mäsovú zmes. Na vrch navrstvíme zemiakové pyré. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút. Potom formu vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 5-10 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Mäsko na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
500 g bravčového prípadne aj hydinového mäsa
Soľ, čierne mleté korenie a cesnakový prášok
1 ks cibule
250 g majonézy alebo kyslej smotany
100 g strúhaného syra
5 zemiakov
Slnečnicový olej
Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Zemiaky aj cibuľu očistíme. Mäso nakrájame na tenšie plátky a posypeme soľou, korením a cesnakovým prášok. Na niekoľko minút odložíme bokom.
Syr zmiešame s majonézou.
Plech na pečenie potrieme olejom. Na spodok uložíme plátky zemiakov nakrájané na tenké kolieska, posypeme trochou soli, pokračujeme plátkom mäsa, vrstvou cibule a nakoniec majonézovo-syrovou zmesou. Takto tvoríme na plechu jednotlivé ostrovčeky, ktoré ukladáme na plech vedľa seba.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 1 hodinu. Nakoniec mäso ozdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dĺžka pečenia záleží aj od druhu zvoleného mäsa.
Sedliacka pizza
Potrebujeme:
5 zemiakov
4 klobásy alebo párky
2 vajcia
100 g strúhaného syra
Soľ a čierne mleté korene podľa chuti
Zelenú cibuľku nasekanú nadrobno
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode.
Potom zemiaky necháme vychladnúť, nastúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia a premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zemiakovú zmes preložíme na zapekaciu misu alebo plech, ktorý sme vymastili maslom. Na vrch nakrájame kolieska klobásy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 10-15 minút.
Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Prekladaný kastról
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
2 ks. cibule
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice strúhanky
Soľ, korenie, červenú papriku
Ďalej potrebujeme:
6-7 nových zemiakové
2 ks papriky
2-3 lyžice oleja
Vegetu
4-5 paradajkového pretlaku
3 lyžice vody
Ľubovolné koreniny
Postup:
Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.
Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Kuracie mäso zapečené so zeleninou
Potrebujeme:
350 g kuracích pŕs
1 cibuľu
1 sladkú papriku
2 stonky zeleru
150 ml mlieka
100 g syra
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme a uvaríme domäkka v slanej vode a potom nakrájame na kocky. Umyjeme a nakrájame všetku zeleninu.
Na panvici rozpálime olivový olej a opražíme na ňom najskôr cibuľku a potom pridáme aj zvyšnú zeleninu.
Formu na pečenie vymastíme olivovým olejom a navrstvíme do nej zeleninu zmiešanú s kuracím mäsom. V miske rozmiešame vajce s mliekom a touto zemesou prelejeme mäsovo-zeleninovú zmes.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút.
Brokolica zapečená so smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
500 g čerstvej brokolice
5 vajec
300 g kyslej smtoany
200 g syra
2 lyžice masla
2 lyžice strúhanky
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode domäkka (tak, aby sa zelenina celkom nerozvarila).
Vajcia zmiešame so smotanou, strúhaným syrom, soľou a korením.
Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Na dno uložíme kúsky brokolice a zalejeme vaječnou zmesou (môžeme pridať kúsky šunky, klobásy, alebo uvareného kuracieho mäsa).
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka
Potrebujeme:
6 kuracích stehien celých – ja som ich rozdelila na horné a dolné
6 strúčikov cesnaku
500 g zemiakov nakrájaných na plátky
4 mrkvy
Rozmarín
1 lyžičku strúhaného zázvoru
Soľ a čierne korenie
Olej
Postup:
Stehná umyjeme a môžeme rozdeliť na polovice. Pretlačený cesnak zmiešame so zázvorom a 50 ml oleja. Mäso potrieme touto zmesou. Zemiaky aj mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Preložíme na vymastený plech a ochutíme soľou a korením.
Mäso uložíme na zeleninu a ak nám zvýšila cesnakovo-zázvorová marináda, prelejeme cez povrch. Stehienka môžeme ešte posypať soľou a korením.
Potom podlejeme 100 ml vody a prikryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (mäso môžeme pečenia obrátiť, aby sa zapieklo zo všetkých strán).
Cestoviny zapečené so šunkou
Potrebujeme:
200 g ľubovoľných cestovín
200 g šunky (príp. klobásy, slaniny…)
100 g strúhaného syru
50-100 g sterilizovanej kukurice
hrsť zelených olív nakrájaných nadrobno
250 ml mlieka
250 ml vody
Soľ a korenie podľa chuti
Olej na vymastenie plechu
Postup:
Formu na pečenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom a vložíme do nej cestoviny, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme.
Mlieko zmiešame s vodou (prípadne osolíme) a zmesou zalejeme cestoviny. Potom navrstvíme nakrájanú šunku, pridáme kukuricu, olivy a nakoniec posypeme syrom.
Kuracie stehná zapečené s ryžou a zeleninou
Potrebujeme:
8 ks kuracích stehien
2 väčšie mrkve
2 cibule
1 plechovku kukurice scedenú z nálevu
1 šálku (200 ml) ryže
500 ml vriacej vody alebo vývaru
Sladká paprika
Soľ a korenie podľa chuti
Rastlinný olej
Postup:
Kuracie stehienka umyjeme. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Cibuľu opražíme na troche rastlinného oleja, pridáme mrkvu, umytú ryžu, kukuricu a premiešame.
Zmes krátko orestujeme a navrstvíme do pekáča. Zalejme vriacou vodou alebo vývarom. Nakoniec do zmesi uložíme osolené a okorenené kuracie stehienka. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 1 hodinu.
Pečené zemiaky na debrecínsky spôsob
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
4 – 5 menších cibúľ
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Sušený majorán
Červenú papriku ostrú (môžeme nahradiť sladkou)
50 ml oleja
300 g debrecínskej klobásy
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Rovnako ošúpeme a nakrájame aj cibuľu.
Preložíme na plech, pokvapkáme olejom a posypeme soľou a koreninami. Premiesime rukami, aby sa olej a koreniny dostali všade. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Nakoniec pridáme klobásu nakrájanú na kolieska a pečieme ešte 15 – 20 minút.
Cuketa zapečená s paprikou, paradajkami a syrom
Potrebujeme:
1-2 ks paradajok
200-250 g cukety
1 červenú papriku
2 lyžice kyslej smotany
2-3 lyžice mlieka
1 vajce
40 – 50 g syra
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.
Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.
Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.
Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!