Domáca marmeláda a džem sa nedá porovnať s kupovanými výrobkami z obchodu. Obzvlášť vety, keď sa tešíte, že ste si kúpili jahodovú marmeládu a na obale sa dočítate, že väčšinu objemu tvoria jablká. O ich stave a čerstvosti by sme samozrejme mohli tiež polemizovať. To však nie je najväčší problém, ten spočíva v nadmernom množstve cukru a pridaných chemických konzertvantov a látok, ktoré zabezpečia dlhodobú trvanlivosť kupovaných výrobkov.
Neváhajte a pripravte si poctivé domáce marmelády a džemy, o ktorých presne viete, čo obsahujú. Navyše, poradíme vám tipy, vďaka ktorým budú ešte zdravšie.
Koľko cukru je skutočne treba?
Väčšina receptov a návodov na prípravu uvádza, že ovocie a cukor by mali byť v pomere 1:1. To je však celkom zbytočné. Ovocie v sebe obsahuje dostatok cukru a preto nie je potrebné umelo mu pridávať viac sladkosti, ako je treba. Pokojne zvoľte pomer 3:1, teda 3 diely ovocia na 1 diel cukru.
Vynechajte želírovací cukor
Práve želírovací cukor je zdrojom zbytočnej chémie a éčok v našich domácich zaváraninách. Dôvod, prečo ho pridávame je ten, aby marmelády a džemy dostatočne zhustli. Zabúdame však na to, že ovocie má schopnosť dostatočne zhustnúť od prírody. Môžu za to pektíny, ktoré ovocie v rôznej miere obsahuje. Najviac ho majú ríbezle, jablká či egreše. S druhmi, ako sú marhule či maliny je to však už o niečo horšie, keďže tieto druhy ho majú menej. Napokon, aj naše babičky v minulosti pripraviovali marmelády tak, že v podstatne redukovali ovocné šťavy.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Namiesto cukru pridajte prírodnú ovocnú šťavu
Marmeládu môžete pripraviť aj celkom bez cukru– stavte na zdravšie alternatívy ako je stévia či sirup z agáve. Skvelým tipom je na sladenie použiť prevarenú ovocnú šťavu – jablkovú alebo hroznovú. Sladkú šťavu získate tak, že zo sladkého ovocia odparíte varom čo najviac vody. Šťavy môžete používať koncentrované alebo zriedené s vodou v pomere 1:1. Nezabúdajte, že pokiaľ pri zaváraní nepoužívate vôbec cukor, je potrebné pridať iný konzervant, aby sa marmelády rýchlo nepokazili.
Poznáte zdravšiu náhradu želírovacieho cukru?
Je ním prípravok s názvom Citrusový pektín. Môžno ho dostať na internete, alebo v obchodoch so zdravou výživou. Tento produkt zabezpečí zhustnutie ovocia a pritom žiadnym spôsobom neovplyvní jeho chuť. Nezabúdajte na zlaté pravidlo, čím kyselejšie ovocie, tým menej pektínu je nutné pridať.
Pena môže znížiť trvanlivosť
Pri varení ovocia nezabudnite z povrchu ovocia zozbierať naberačkou penu, ktorá sa vytvorí na povrchu. Pena totiž môže skrátiť trvanlivosť zaváraných dobrôt. Ide o zrazené bielkoviny, ktoré okrem trvanlivosti aj zakalia obsah pohárov. Penu však môžete použiť napríklad na prípravu domácich ovocných koktejlov či ovocných nátierok na pečivo.
Tip na záver
Namiesto zdĺhavého varenia stavte na kratšiu tepelné úpravu, vďaka čomu bude mať ovocie výraznejšiu chuť a zachová si väčšinu vitamínov. Ovocie deň pred zaváraním očistite, nakrájajte na kúsky a zmiešajte s cukrom (prípadne iným sladidlom). Zo šťavy, ktorú ovocie pustí, uvarte najskôr hustý sirup, do ktorého pridáte kúsky ovocia. Čas varenia sa tým výrazne zníži.