Vynikajúci a chutný slaný koláč, ktorý je skvelou voľbou na chutnú večeru v kruhu rodiny. Poctivému domácemu pečivu sa jednoducho len tak niečo nevyrovná.
Potrebujeme:
200 g tvrdého syra
350 g hladkej múky
170 g masla
1 žĺtok
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
¼ lyžice soli
½ lyžice cukru
200 ml mlieka
1,5 lyžičky sušeného droždia
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozpustme cukor a sušené droždie. Počkáme niekoľko minút, kým vyjde kvások. Kvások potom zmiešame s múkou, soľou, 50 g zmäknutého masla a vajíčkom. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto by malo zväčšiť svoj objem 2x.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 7 približne rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme na plát – rozmery by mali byť také, aby sedel do formy na pečenie.
Prirpavíme si formu na pečenie, ktorú vymstíme maslom. Na dno uložíme plát cesta, ptrieme rozpusteným maslom a posypeme strúhaným syrom. Takto pokračujeme s každým plátom cesta. Posledný plát potrieme maslom a žĺtkom.
Potom povrch koláča narežeme na štvorce (neprerežeme však celkom) a necháme 20 minút podkysnúť.
Potom vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Ak nám zvýšil syr, môžeme pred koncom pečenie posypať povrch bochníka a opäť vložiť do rúry, aby sa syr rozpustil.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sovkusom