15 vynikajúcich a rýchlych polievok, ktoré skvele zahrejú, zasýtia a pripravíte ich naozaj v momente. Z tejto ponuky si vyberiete vynikajúcu polievočku na každý deň.
Výborná polievka s mäsovými knedličkami
Potrebujeme:
2 litre vody
200 g mletého mäsa
100 g mrkvy
300 g zemiakov
100 ryže
40 g zelenej cibuľky
Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
Bobkový list
Postup:
Nechajte si v hrnci zovrieť vodu a vložte do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom.
Z mletého mäsa si vytvarujte guličky.
Keď budú zemiaky hotové, pridajte do polievky mäsové guličky, ryžu, bobkový list, soľ a korenie.
Pre koncom pridajte nasekanú zelenú cibuľku a bylinky.
Rýchla karfiolová polievka so syrom a mrkvou
Potrebujeme na 8 porcií:
1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky
1 strúhaná mrkva
1/4 hrnčeka nasekaného zeleru
2 hrnčeky vody
1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
štipka soli
štipka čierneho korenia
2 hrnčeky mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného syra
1 bambino
sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie
Postup:
Nakrájajte karfiol na malé ružičky.
Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.
V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo.
Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.
Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr.
Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
½ lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky sušenej majoránky
5 strúčiky cesnaku
dve lyžice rastlinného oleja
soľ a mleté čierne korenie na ochutenie
1,5 l vody
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode.
Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme.
Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami
Potrebujeme:
1-2 lyžičky masla
2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás
Soľ a korenie (naozaj len máličko,í)
Zeleninový vývar
Na halušky:
2 vajcia
7 lyžíc detskej krupice
Pár kvapiek oleja
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť.
Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.
zdroj: blogspot
Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď.
Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do vriacej polievky.
Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
Domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
Olej
Detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.
Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť.
Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).
Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.
Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Karfiolovo – fazuľová polievka
Potrebujeme:
1 šálka zeleninového vývaru
1 šálka vody
½ kg karfiolu
1 šálka stredne veľkých fazuliek z konzervy (scedených z nálevu)
¼ lyžičky kajenského korenia
¼ lyžičky mletého korenia
Soľ podľa chuti
Uvarené kuracie mäso
Postup:
Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne.
Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.
Brokolicová polievka s bambinom
Potrebujeme:
6 ks šampiňónov
200-250 g bambina, syrokrému alebo iného taveného syru
200 g brokolice – rozdelenej na ružičky
1 mrkvu
1 cibuľu
2 menšie zemiaky
olej
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista.
K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.
Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.
Nakoniec do polievky vmiešame tavený syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.
Mrkvová so zázvorom na boľavé hrdlo
Potrebujeme pre 4 osoby:
4 kusy mrkva
1 smotana na varenie
1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)
1 kus zeleru
1 zemiak
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice oleja
2 kusy petržlenu
Kúsok petržlenu (koreň)
pažítka
soľ
1 koreň zázvoru
vodu
Postup:
Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu.
Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa.
Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.
Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.
Syrová polievka s mrveničkou
Potrebujeme:
6-7 zemiakov
1,3 l vody
Soľ
1 l mlieka
2 ks syra bambino
Na mrveničku:
1 vajce, hrubá múka a soľ
Postup:
Zemiaky osolíme a dáme variť. Hrubú múku,vajce a soľ vypracujeme na cesto a natrháme, aelbo nastrúhame si ich na mrveničku – prisypte si k nim trošku múky, aby sa nelepili na seba a sem -tam ich prehrňte rukou. Ked sú zemiaky uvarené do mäkka,prisypeme mrveničku a povaríme asi 5 minút. Potom prilejeme mlieko a necháme prevariť. Úplne nakoniec vmiešame 2ks bambína, prevaríme,aby sa syr pekne rozpustil a môžeme podávať.
Rýchla čínska polievka
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 lyžicu olivového oleja
2 strúčiky cesnaku pretlačeného
1 feferónku
800 ml vody
1 ks mrkvy
1 lyžičku cukru
100 g sterilizovaného hrášku
3 ks čerstvých šampiňónov
1 lyžicu paradajkového pretlaku
1 lyžičku korenia (mletá koreňová zelenina, čierne mleté korenie…)
100 g čínskych rezancov
1 lyžicu škrobu (zemiakový alebo kukuričný)
Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať
Postup:
Kuracie prsia uvaríme v malom množstve vody (počas varenia zbierame penu).
V hlbokej panvici orestujeme na olivovom oleji cesnak, pridáme dostatok vody, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, kuracie mäso, korenie, cukor a feferónku. Potom pridáme hrach, nakrájané huby, pretlak a varíme, kým nie je všetka zelenina aj mäso hotové.
Rezance pripravíme podľa návodu na obale a potom jednoducho vmiešame do polievky.
Škrob zmiešame s malým množstvom vody a pridáme do polievky. Necháme prevariť, dochutíme soľou a korením a , posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.
Syrová polievka s cesnakom v žemli
Potrebujeme:
4 kusy zemiakov
4-6 strúčikov cesnaku (alebo ako máte radi)
100 gramov taveného syra
2 kusy bobkového listu
1 čajová lyžičku soli
100 gramov tvrdého syra (bambino, prípadne iný)
4 kusy bochníky
Postup:
Zemiaky nakrájame na kocky a necháme uvariť do mäkka s bobkovým listom a soľou. Keď sú zemiaky uvarené, bobkový list vyberieme a uvarené zemiaky s vodou rozmixujeme tyčovým mixérom, necháme opäť zovrieť, pridáme pretlačný cesnak a tavený syr. Z bochníkov odrežeme vrch, vydlabeme vnútro, do chleba nalejem polievku a pridáme postrúhaný syr. Na zjemnenie polievky môžete na záver pridať kúsok masla.
Hrachová polievka s krupicovými knedličkami
Potrebujeme:
350 g sterilizovaného hrachu
2 ks mrkvy
2-3 ks zemiak
1 zväzok petržlenovej vňate
1 lyžicu oleja
Na knedličky:
2 vajcia
1 lyžičku soli
100 g krupice
Postup:
Mrkvu aj zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Orestujeme na oleji a následne zalejeme dostatočným množstvom vody, tak, aby bola zelenina zaliata.
Keď zelenina zmäkne, prilejeme šťavu zo sterilizovaného hrášku, prilejeme ďalšiu vodu – podľa toho, akú hustú chceme polievku mať.
Z rozšľahaných vajec, soli a krupice vymiešame cesto a to potom dávkujeme lyžicou do polievky. Necháme prevariť a keď knedličky vyplávajú na hladinu, odstavíme, posypeme vňaťou a môžeme podávať.
Zdravá polievka s ružičkovým kelom
Potrebujeme:
350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, paštrnák)
200 g ružičkového kelu
3 lyžice olivového oleja
1 l slepačieho vývaru
Soľ, čierne korenie
Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku
Postup:
Zeleninu pokrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, zalejeme vývarom a necháme variť. Pred koncom varenia pridáme kel a petržlenovú vňať.
Diétna polievka z hlivy ustricovej
Potrebujeme:
200 g hlivy
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 menšia mrkva
60 g celoznných cestovín
2 lyžice oleja
1 PL mletej červenej papriky
štipka štipľavej papriky
1 liter zeleninového vývaru
soľ
Postup:
Mrkvu nastrúhame na strúhadle, nakrájame cibuli na kocky a hlivu na pásiky. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mrkvu a hlivu a znovu všetko trosku opražíme. Prisypeme papriku, premiešame a zalejeme vývarom. Uvedieme do varu. Medzitým uvaríme podla návodu cestoviny. Vložíme ich do polievky a necháme prevrieť. Nakoniec prelisujeme strúčik cesnaku a vsypeme majoránku.
Polievka s kuracím mäsom a krutónmi
Potrebujeme:
150 g šošovice
2 l vody
200 g zemiakov nakrájaných na kocky a očistených
1 väčšiu cibuľu
1 mrkvu
1 papriku
200 g kuracieho mäsa
50 ml sladkej smotany
1 lyžičku soli
¼ lyžičky čierneho korenia
50 g najemno nasekanej petržlenovoej vňate
1 strúčik cesnaku
Postup:
Šošovicu opláchneme, zalejeme vodou a privedieme do varu.
Pridáme zemiaky, nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájanú papriku a pretlačený cesnak.
Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na panvici na troche oleja. Keď je kurča hotové, zložíme z panvice.
Keď je zelenina uvarená, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom, alebo nechať ako je. Nakoniec do polievky pridáme smotanu a necháme prevariť. Zložíme z plameňa a pridáme kuracie mäso. Podávame s cesnakovými krutónmi.