Čalamáda sa zvyčajne pripravuje doma a sterilizuje sa v zaváracích pohároch, aby vydržala dlhšie. My však pre vás máme recept, ktorý je vynikajúci a netreba ho sterilizovať.
Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.
U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Do čalamády môžete použiť rôzne druhy zeleniny, podľa chuti a dostupnosti. Najčastejšie sa používa:
Kapusta: Je to základná ingrediencia čalamády, ktorá jej dodáva charakteristickú chuť a chrumkavosť. Môžete použiť bielu kapustu, červenú kapustu alebo kel.
Paprika: Dodáva čalamáde sladkosť a farbu. Môžete použiť rôzne farby papriky, napríklad červenú, zelenú, žltú alebo oranžovú.
Cibuľa: Dodáva čalamáde pikantnú chuť. Môžete použiť bielu cibuľu, červenú cibuľu alebo šalotku.
Rajčiny: Dodávajú čalamáde sladkosť a šťavnatosť. Môžete použiť čerstvé rajčiny, pretlak alebo passatu.
Uhorky: Dodávajú čalamáde chrumkavosť a sviežosť. Môžete použiť nakladané uhorky alebo čerstvé uhorky nakrájané na plátky.
Mrkva: Dodáva čalamáde sladkosť a chrumkavosť. Môžete ju nastrúhať alebo nakrájať na tenké plátky.
Na čalamádu potrebujeme:
2 kg hlávkovej kapusty
500 g – 1 kg uhoriek
1 kg papriky (ja som dala farebnú)
0,5 kg cibule
0,5 kg mrkvy
15 dg kryšt. cukru
500 ml octu
1 dl oleja
1 deko
Postup:
Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezance.
Uhorky na kruhy.
Spravte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte).
Premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.
Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.
Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.
Nemusíte sterilizovať.
Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo.
Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.
Tipy:
Ak chcete, aby bola čalamáda pikantná, môžete pridať chilli papričku alebo feferónky.
Pre sladšiu čalamádu môžete pridať cukor alebo med.
Pre kyslejšiu čalamádu môžete pridať ocot alebo citrónovú šťavu.
Do čalamády môžete pridať aj bylinky, napríklad kôpor, petržlenovú vňať alebo oregano.