Dlho som hľadala recept na univerzálne kysnuté cesto a konečne som ho našla. S týmto receptom sa vám podarí domáce pečivo, aj kysnuté koláče. Stačí si len cesto následne spracovať podľa potreby. Vyskúšajte a presvedčte sa sami!
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
500 ml vlažného mlieka
200 ml bieleho jogurtu
2 vajcia
2 ČL soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 PL kryštálového cukru
1 kocka čerstvého droždia
Postup:
Do misy si nasypte preosiatu múku a do stredu spravte jamku. Do nej nalejte trochu vlažného mlieka, namrvte doňho droždie a posypte lyžičkou cukru. Nechajte chvíľku nakysnúť.
Keď je kvások pripravený, pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto. Prikryte ho bavlnenou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste minimálne hodinu.
Nakysnuté cesto môžete potom použiť na rožky, koláče, aj iné kysnuté pečivo podľa chuti.
V prípade, že nespracujete celé cesto, môžeto ho preložiť do mikroténového sáčku a skladovať v chladničke aj niekoľko dní.
Prajeme veľa šťastia!
Prajeme veľa šťastia!