Najlepší jablkový koláč, aký poznám. Jeho tajomstvo je ukryté vo vnútri a spoznáte ho už pri prvom zahryznutí. Jemný mliečny krém je sa doslova rozplýva na jazyku. Ochutnajte a už nebudete chcieť iný.
Potrebujeme:
Cesto:
1 vajce
2 lyžice kyslej smtoany
180 g dobre vychladeného masla
150 g kryštálového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
½ lyžičky prášku do pečiva
Špetku soli
360 g hladkej múky
Krém:
350 ml mlieka
1 Vajce
2 lyžice škrobu
4 lyžice kryštálového cukru
1/3 lyžičky vanilkovej arómy
2 väčšie jablká
Práškový cukor na posypanie
Postup:
V miske zmiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Maslo nastrúhame alebo nakrájame nadrobno a zmiešame s múčnou zmesou. Vypracujeme drobivú zmes. Potom pridáme vajce, cukor, kyslú smotanu a vymiesime mäkké cesto.
Cesto vyformujeme do tvaru bochníka a kým pripravíme plnku, vložíme ho do chladničky.
V kastróliku rozšľaháme vajce s cukrom, vanilkovou arómou a škrobom. Pridáme studené mlieko preložíme na plameň a privedieme do varu za stáleho miešania. Keď zmes začne hustnúť zložíme z plameňa.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti – jednu väčšiu a jednu menšiu (približne 1/3 : 2/3).
Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a preložíme do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 20 cm tak, aby cesto siahalo aj na okraje formy. Jablká umyjeme nakrájame na plátky a posypeme škoricou (alebo škoricovým cukrom). Jablká uložíme na cesto a zalejeme horúcim krémom.
Zvyšok cesta rozvaľkáme a nakrájame na hrubé prúžky. Tie uložíme na vrch koláča (viď obrázok).
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40-50 minút.
Okraje koláča by mali mať červenkastý nádych.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)