Varenie je pre mnohých ľudí hotovou španielskou dedinou.
Profíci, ktorí sa v gastronómií pohybujú už celé roky vedia, že vďaka overeným trikom a zlepšovákom môže byť varenie omnoho jednoduchšie a výsledná chuť neporovnateľne lepšia.
Toto sú ich overené tipy a kulinárske triky:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Aby ste zmiernili typický zápach a štipľavú chuť surovej cibule, vložte ju na chvíľu do studenej vody s kockami ľadu.
To pomôže neutralizovať zlúčeniny síry, ktoré sú zodpovedné za prenikavý zápach a štipľavú chuť.
Ak obľubujete omáčky, avšak prekáža vám príliš veľké množstvo tuku, pomôže vám obyčajný biely chlieb.
Vezmite krajec suchého chleba a vložte ho do hotovej omáčky.
Nechajte namočený niekoľko minút a následne vyberte.
Chlieb do seba nasaje prebytočný tuk. Ak máte domácich miláčikov, takémuto chlebíku sa určite potešia.
Ak pripravujete sendviče, uistite sa, že maslo aj syr sú pred prípravou izbovej teploty.
Maslo sa bude lepšie rozotierať a syr neoschne.
Pri príprave kávy je skvelým tipom, pridať do nej štipku soli, vďaka čomu zbavíte kávu horkosti. Štipka pridanej škorice v káve podčiarkne lahodnú chuť tohto nápoja.
Ak pri varení príloh nahradíte vodu vývarom – získate omnoho lepšie chute.
Aby sa smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, jediné, čo musíte urobiť, je pridať do smotany aj štipku kypriaceho prášku.
Omáčka bude hladká a nezrazí sa.
Ak pridávate do omáčok kyslú smotanu, zrazeniu omáčky zabránite tak, že kyslú smotanu najskôr zmiešame s malým množstvom omáčke a až potom vmiešame do zvyšku omáčky.
Dávajte však pozor, aby sa omáčka prudko nevarila.
Pri príprave steakov používajte namiesto bežnej soli morskú alebo košér soľ.
Jódovaná soľ nezbaví mäso špecifického zápachu krvi, ktorý môže pokaziť výsledok.
Zvyšné dve soli tento zápach neutralizujú.
Ak chcete získať mäkšie a šťavnatejšie mäso, pridajte k nemu pred tepelnou úpravou zmes vaječných bielkov a kukuričného škrobu.
Táto kombinácia je tiež skvelá ako základ pre marinádu.
Upečte perfektný koláč aj bez receptu.
Pred pečením sa uistite, že váha cukru je rovnaká ako váha oleja a váha cukru a oleja je rovnaká ako váha múky a vajec.
Pri pečení pridajte do cesta štipku soli.
Tá podporí sladkú chuť výsledného dezertu.
K duseným pokrom a do omáčok pridajte sladkú horčicu alebo trochu arašidového masla.
Pokrmy budú mať lepšiu a plnšiu chuť.
Ak pripravujte volské oko, prilejte na panvicu k vajciam vždy aj vodu a panvicu prikryte.
Výsledok bude takmer rovnako dobrý, ako keď pripravujte lahodné stratené vajce. Luxusný pokrm ako z reštaurácie!
Tajomstvo šťavnatého mäsa
Mäso sa veľmi ľahko pri príprave vysuší. Aby ste tomu zabránili, naložte ho pred prípravou na chvíľu do soľanky.
Všetko čo potrebujete sú tri poháre vody, 1/4 šálky soli a 1/4 šálky cukru.
Takto naložené mäso vložte minimálne na hodinu do chladničky (závisí od veľkosti a hrúbky mäsa). Táto doba by však nemala presiahnuť 8 hodín.
Najlepšie palacinky
Do palacinkového cesta pridajte vždy 2 polievkové lyžice smotany.
Cesto bude krásne nadýchané a chuťovo lepšie.
Máte staré zemiaky a chcete, aby chutili ako nové? Skúste tento trik!
Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy.
Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo, čím sú staršie, tým ho majú menej).
Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum. Navyše, zemiaky budú chutiť omnoho lepšie.
Perfektný steak
Ak chcete pripraviť dokonalý steak, nikdy nepečte mäso, ktoré ste práve vytiahli z chladničky.
Počkajte aspoň 1 – 2 hodiny, aby malo izbovú teplotu. Vďaka tomu sa opečie rovnomerne. Mäso treba tiež pred opekaním zbaviť zbytočnej vlhkosti.
Ryža
Ak chcete, aby mala ryža po uvarení snehobielu farbu, pridajte do vody aj 1/3 šťavy z citróna.
Po uvarení bude ryža dokonalá. Ak chcete, aby bola ryža dokonalá aj na chuť, nezabudnite na namáčanie.
Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú.
Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam), u guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.
Pridajte niekoľko kvapiek balsamicového octu do všetkých jedál z ovocia, zeleniny a cestovín. Ocot je nielen veľmi chutný, ale pôsobí aj antibakteriálne a má silné protizápalové účinky.
Aby vám zemiaky varené v šupke nepopraskali, pridajte do vody trochu jablčného octu.
Pri príprave hamburgerov pridajte k mäsu aj trochu strúhanky.
Vďaka strúhanke sa hamburgery nebudú počas pečenia rozpadať.
Ak chcete pripraviť skutočnú delikatesu – karamelizované mäso.
Na panvici rozpustite maslo spolu s dvomi lyžicami cukru. Potom pridajte mäso a orestujte v tejto zmesi. Získate tak výnimočne chutný výsledok.
Ak chcete, aby malo cesto na povrchu chrumkavé – štruktúrované vrstvy kôry, pridajte do cesta trochu vodky. Alkohol sa počas varenia vyparí a vaše cesto bude vo vnútri mäkké a na povrchu chrumkavé.
Pri príprave vajec na praženicu k nim pridajte kukuričný škrob. Škrob zlepší chuť výsledného pokrmu a zároveň urýchli proces varenia.
Ak chcete jemnejšie mäso, posypte ho pred ďalšou úpravou jedlou sódou. Mäso bude jemnejšie a lahodnejšie.
Ak chcete mäso skutočne dobre upiecť, najskôr ho nasoľte a potom opláchnite a vysušte.
Pri príprave ľadového čaju, pridajte do tekutiny trochu jedlej sódy. Sóda odstráni z čaju horkosť.
Ďalšie triky s vajíčkami
Najrýchlejšie a najchutnejšie teplé predledlo z 2 prísad
Vezmite plátky osmaženej slaninky a stočte ich po obvode vymastených otvorov vo forme na muffiny.
Do stredu rozbite vajce a dajte na pár minút do vyhriatej rúry.
Vajíčka bez kvapky oleja. Sú nesmierne chutné a vyzerajú krásne
Potrebujeme:
čerstvé vajcia
porcelánové misky
väčší hrniec
naparovacie sito
Postup:
Do každej misky rozbite jedno vajíčko. Misky vložte do naparovacieho sita a umiestnite na hrniec s vriacou vodou. Prikryte pokrievkou a nechajte pariť po dobu 6 minút.
Po 6 minútach vajíčka odstavte zo sporáka a z misiek vylejte vody.
Potom silikónovou špachtľou opatrne oddeľte vajíčka od misky a môžete servírovať, alebo použiť na ďalšiu prípravu šalátov, či sendvičov. Prajeme dobrú chuť!