Cesto ako vata. Výborný a mäkučký makový závin podľa starkej. Naozaj DeLuxe!
Potrebujeme:
Cesto:
500 g hladkej múky
20 g droždia
2 dl mlieka
80 g cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
0,5 lyžičky soli
1 vajce
1/4 citrónovej kôry (z 1/4 citrónu)
100 g masla (pokrájaného)
Náplň:
120 g maku (mletého)
1,5 dl mlieka
50 g cukru
60 g mandlí (sekaných)
50 g kandizovaného ovocia
50 g hrozienok (namočených v rume)
Na potretie a posypanie:
60 g masla
40 g práškového cukru
Postup:
Z mlieka a droždia necháme vykysnúť kvások, pridáme všetky ostatné prísady a zarobíme klasické kysnuté cesto.
Necháme na teplom mieste pod utierkou asi 3/4 hod kysnúť.
Medzitým mak zalejeme vriacim mliekom, pridáme všetky ostatné prísady do náplne, dôkladne zamiešame a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto ešte raz prepracujeme a na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik asi 30 cm x 40 cm (dĺžka plechu). Prípadne cesto rozdelíme na dve polovice. Je na vás, či chcete dva menšie, alebo jeden väčší závin (ja robím z dvojitej dávky).
Potrieme ho makovou plnkou, po dlhšej strane zavinieme a stlačíme okraje.
Závin položíme na plech, vyložený papierom na pečenie, švom dolu.