Kedysi nás zo všetkých strán strašili, že vajcia škodia našej pečeni a sú plné nezdravého cholesterolu. To bol dôvod, pre ktorý mnohí ľudia vajcia v strave eliminovali, alebo celkom vylúčili. Posledné výskumné zistenia však hovoria o presnom opaku – vyzdvihujú vajcia ako zdravú a pre zdravie veľmi prospešnú surovinu. Pokiaľ netrpíte špecifickou alergiou, alebo inou chorobou, kvôli ktorej musíte vajcia z jedálnička vyškrtnúť, prečítajte si, prečo by ste ich mali konzumovať pravidelne, samozrejme, pokiaľ netrpíte špecifickými zdravotnými problémami či alergiami. Toto sú úžasné účinky na vaše telo:
Vajcia sú jedny z najviac výživných potravín tam – sú nabité s proteínmi, dobrými tukmi, vitamínmi a minerálmi.
Jedno veľké (50 g) vajíčko obsahuje:
- Vitamín A: 5% RDA.
- Vitamín B6: 5% RDA.
- Fosfor: 9% RDA.
- Vitamín D: 10% RDA.
- Vitamín B12: 10% RDA.
- Vitamín B2: 15% RDA.
- Selén: 28% RDA.
Váš mozog je chránený cholínom
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Fosfolipidy, ktoré zabezpečujú normálnu komunikáciu mozgových buniek, pozostávajú z cholínu. Bolo klinicky dokázané, že tento konkrétny vitamín je najdôležitejším stavebným materiálom mozgu. Ak budete jesť 2 vajíčka denne, vaše telo dostane dostatok tejto živiny. Nedostatok cholínu vedie k problémom s pamäťou, pozornosťou a ďalšími kognitívnymi funkciami.
Budete mať silnejšiu imunitu
Vajcia sú bohaté na selén, látku, ktorá posilňuje imunitný systém a reguluje hormonálnu aktivitu štítnej žľazy. Už konzumácia 1 vajíčka denne sa pozitívne odrazí na zvýšení obranyschopnosti organizmu.
Váš zrak sa zlepší vďaka luteínu
Nový výskum ukázal, že kuracie vajcia sú bohaté na luteín. Táto látka je zodpovedná za jasný a ostrý zrak. Nedostatok luteínu spôsobuje, že sa nahromadia deštruktívne zmeny v očných tkanivách a zrak sa nezvratne zhoršuje.
Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik
© depositphotos © depositphotos
Ak ponúknete osobe možnosť vypitia lyžice rybieho oleja alebo 2 varené vajcia, jasná väčšina uprednostní vajce. Najmä ak zistia, že obsah vitamínu D je v oboch prípadoch rovnaký. Vitamín D pomáha vápniku lepšie vstrebávať a posilňovať kosti a zuby.
Komplex vitamínov skupiny B chráni pokožku, vlasy a pečeň
© depositphotos © depositphotos
Biotín, vitamín B12 a stráviteľné výživné proteíny prispievajú k posilneniu vlasov a pokožky. Fosfolipidy obsiahnuté v kuracích vajciach podporujú elimináciu toxínov z pečene.
Riziko kardiovaskulárnych ochorení sa zníži
Napriek predchádzajúcim názorom nový výskum ukázal, že cholesterol z vajec je vyvážený fosfatidmi, takže nie je škodlivý pre naše zdravie. Tiež inhibuje produkciu cholesterolu v tele. Vajcia navyše obsahujú kyseliny omega-3, ktoré znižujú hladiny triglyceridov, čím sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Začnete strácať váhu
Vedci dospeli k záveru, že ak spojíte nízkokalorickú stravu s konzumáciou 2 vajec na raňajky, dvakrát rýchlejšie stratíte hmotnosť. Takéto raňajky vás perfektne zasýtia a dodajú telu nevyhnuté živiny, vitamíny a minerály.
Znižuje sa riziko rakoviny
Cholín, ktorý je tak nevyhnutný pre mozog, tiež znižuje riziko vzniku rakoviny. Podľa výsledkov štúdie u žien, ktorých denná výživa v zahŕňala vajíčka, sa riziko vzniku rakoviny prsníka znížilo o 18%.
Užitočné pri plánovaní detí
© depositphotos © depositphotos
B vitamíny sa podieľajú na tvorbe pohlavných hormónov. Vitamín B9 má aj iný názov: kyselina listová. S jeho pomocou sa vytvárajú červené krvinky potrebné pre výživu plodu a znižuje sa riziko mentálnej retardácie dieťaťa. To je dôvod, prečo je vitamín B9 nevyhnutný pre ženy počas plánovania tehotenstva. 1 kuracie vajce obsahuje 7,0 mcg vitamínu.
Proces starnutia sa spomaľuje
To je zrejmé z výskumu holandských vedcov. U 87% žien vo veku od 35 do 40 rokov zmizli vekové škvrny a koža sa vypla. U mužov došlo k výraznému vyhladeniu vrások okolo očí.
zdroj: brightside
Zdravé recepty z vajec
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Šunku, soľ a korenie
Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.
Fantastická vajíčková nátierka
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmeišame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Zelerová pomazánka
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g koreňa zeleru
1 vajce uvarená natvrdo
45 g pomazánkového masla
Soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.
Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom
Potrebujeme:
200 g Lučiny
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Vitamínová bomba – vajíčkový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Slávnostný šalát bez výčitiek
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
1 téglik cottage syru
50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
1-2 lyžice bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Zelenú cibuľku
Hrášok na ozdobu
Postup:
Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.
Výborný šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)
350 g mrkvy
3 vajcia uvarené natvrdo
2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno
70 – 100 g najemno nastrúhaného syra
Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy. Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu. Dochutíme a môžeme ihneď podávať.
Fantasticky chutné fialové vajíčka
Máte radi červenú repu? Vďaka nej môžete z vajec vytvoriť úžasné farebné dekorácie, ktoré sú navyše aj veľmi chutné a 100% jedlé. Všetko, čo potrebujete, je naložiť vajcia do šťavy z červenej repy. Je to úplne jednoduché a kompletný postup nájdete TU.
Zabudnite na obyčajné volské oko
Tento nápad som tiež skúsila vtedy, keď som potrebovala dať na stôl nejaké pekné pohostenie a veľa toho v chladničke nebolo. Táto našuchorená dobrotka vyzerá skvel a chutí ešte lepšie. Jednoducho vajcia rozdelíte, z bielkov ušľaháte sneh a navrstvíte ho na plech ako ostrovčeky. Na ne uložíte žĺtko a šup do rúry. Celý postup nájdete TU.
Nakladané vajíčka
K nakladaným uhorkám, čalamáde a najrôznejším dobrotkám si určite pripíšte aj tento nápad.
Potrebujeme:
10 vajec uvarených natvrdo a olúpaných
6 strúčikov cesnaku
6 ks cherry rajčín
1 papriku nakrájanú
1 cibuľu nakrájanú
Ak máte rad pálivé tak aj jednu feferónku
Nálev:
200 ml octu
1 l vody
7 guličiek čierneho korenia
7 guličiek nového korenia
2-3 bobkové listy
1 lyžicu soli
2 lyžice cukru
1 lyžicu horčičného semienka
Postup:
Je to veľmi jednoduché v hrnci zmiešame všetky prísady na nálev a necháme prevariť.
Do pohárov ukladáme vajcia a prekladáme ostatnou zeleninou. Do pohárov potom nalejeme horúci nálev a keď vyhladne, dobre uzavrieme víčkom. Ak nechcete, nemusíte voliť rôzne druhy zeleniny, stačí aj len cibuľa a cesnak.
Vychladnuté poháre vložíme do chladničky a necháme odležať 3 dni, potom si môžeme pochutnávať. Je to skutočne dobrota.