Mrkva je fantastická, cenovo dostupná, koreňová zelenina, ktorá je vynikajúca nielen do polievok, ale aj do šalátov.
Je najbohatším zdrojom betakaroténu a obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov.
Jedlám dáva osobitú sladkastú chuť a preto je obľúbená aj medzi deťmi.
Dnes máme pre vás zbierku najlepších mrkvových šalátov, ktoré sa hodia tak v bežný deň, ako aj na slávnostný stôl.
Ich príprava vám nezaberie veľa času a pomôžu vám aj pri redukcii hmotnosti. Pri ich príprave môžete majonézu nahradiť jogurtom, alebo kyslou smotanou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Veríme, že sa vám recepty páčia a zaradia sa medzi vaše obľúbené.
Kurací šalát s mrkvou
Potrebujeme:
250 g kuracieho mäsa
100 g kapusty
1 mrkva
1 paprika
60 ml rastlinného oleja
20 ml sójovej omáčky
citrónová šťava podľa chuti
1 ČL cukru
1 ČL mletej červenej papriky
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zmiešajte 20 ml oleja, červenú papriku, soľ a korenie, a potrite touto zmesou kuracie mäso.
Plech pokryte alobalom, dajte naň mäso a pečte v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 30 minút.
Mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle, kapustu a papriku nakrájajte na tenké slíže a zmiešajte s upečeným a vychladnutým kuraťom.
Ochuťte sójovou omáčkou, citrónovou šťavou, cukrom, soľou, korením a pridajte aj zvyšný olej. Všetko dobre premiešajte a šalát je pripravený. Dobrú chuť!
Mrkvový šalát so syrom a cesnakom
Potrebujeme:
2 mrkvy
80 g tvrdého syra
1 strúčik cesnaku
1 PL majonézy
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Mrkvu a syr nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte prelisovaný cesnak, majonézu, soľ a korenie. Dobre premiešajte. Dobrú chuť!
Tuniakovo-mrkvový šalát
Potrebujeme:
2 vajcia
2 mrkvy
tuniaka v konzerve
100 g majonézy
100 g jogurtu
1 PL konzervovaných kapary
vňať z mladej cibuľky
1 PL citrónovej šťavy
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Vajcia uvarte na tvrdo a pokrájajte na malé kocky.
Na hrubom strúhadle nastrúhajte mrkvu.
Kúsky tuniaka roztlačte vidličkou a zmiešajte s mrkvou a vajíčkami.
Pripravte dresing z majonézy, jogurtu a 1PL kapary. Nalejte na šalát a pridajte cibuľovú vňaťku, soľ, korenie, kapary a citrónovú šťavu.
Dobre premiešajte.
Mrkvový šalát s pečienkou a uhorkami
Potrebujeme:
500 g kuracej pečienky
1 cibuľu
3 PL rastlinného oleja
1 mrkvu
4 nakladané uhorky
3 vajcia
3 PL majonézy
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Na panvici rozohrejte olej a osmažte nakrájanú cibuľu.
Potom pridajte pečienku a restujte do mäkka. Nakoniec osoľte a okoreňte.
Mrkvu si uvarte a nakrájajte na tenké prúžky. Takto isto nakrájajte aj uhorky.
Z vajíčok pripravte volské oko, ktoré tiež nakrájajte na prúžky.
Dochuťte, pridajte majonézu, premiešajte a konzumujte. Dobrú chuť!
Vrstvený šalát s mrkvou, zemiakmi a krabími tyčinkami
Potrebujeme:
500 g zemiakov
3 mrkvy
5 vajec
200 g krabích tyčiniek
3 PL majonézy
soľ podľa chuti
Postup:
Zemiaky aj mrkvu uvarte a postrúhajte.
Vajcia uvarte na tvrdo a bielky nastrúhajte na jemnom strúhadle. Krabie tyčinky nakrájajte na malé kúsky.
Polovicu strúhaných zemiakov položte na šalátovú misu a potiahnite vrstvou majonézy.
Na to navrstvite bielky a krabie tyčinky. Znovu namažte majonézou a dajte vrstvu mrkvy.
Na záver pridajte postrúhaný žĺtok. Nechajte odpočívať v chladničke najmenej hodinu.
Mrkvovo-brokolicový šalát s medovo-horčicovým dresingom
Potrebujeme:
5 PL jablčného octu
3 PL medu
3 PL olivového oleja
2 PL francúzskej horčice
petržlenovú vňať
1 hlávku brokolice
2 jablká
2 mrkvy
1 červenú cibuľu
100 g vlašských orechov
30 g sušených brusníc
0,5 ČL mletého chilli (alebo podľa chuti)
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Ako prvé si pripravte dresing. Zmiešajte med, olej, horčicu, ocot, chilli, nasekanú vňaťku, soľ a korenie.
Vložte do chladničky, kým nepripravíte zvyšok šalátu. Ružičky brokolice varte v slanej vode asi 2 minúty. Sceďte a prepláchnite studenou vodou.
Mrkvu nakrájajte na veľké kocky, jablká na väčšie kúsky, cibuľu na prúžky.
Pridajte brokolicu, nasekané orechy, brusnice a dresing. Všetko dobre premiešajte. Dobrú chuť!
Mrkvový šalát s hruškami
Potrebujeme:
6 ks mrkvy
3 zrelé hrušky
3 vetvičky petržlenu
2 PL jablčného octu
1 PL kari
2 ČL medu
1 ČL soli
1/2 ČL korenia
4 PL olivového oleja
Postup:
Mrkvu nakrájajte na tenké plátky. Ošúpte si hrušky a nakrájajte ich na prúžky.
Petržlenovú vňať nasekajte a všetko spolu premiešajte.
Dresing si pripravte zmiešaním octu, kari, medu, soli a korenia. Zmiešajte v mixéri, nalejte olej a pokračujte v mixovaní.
Pridajte do šalátu a premiešajte. Dobrú chuť!