Pirohy sú na Slovensku veľmi obľúbeným jedlom. Väčšinou sa pripravujú rovnakým postupom a to varením vo vode. Čo by ste povedali na pečenú verziu tohto obľúbeného jedla? Vyskúšajte vynikajúce pečené pirohy plnené šťavnatým mäskom.
Potrebujeme:
650 g hladkej múky
250 g masla
200 ml vody
600 g bravčového mäsa
2 ks cibule
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
½ lyžice octu
½ lyžice cukru
3 vajcia
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Vychladené maslo nakrájame a zmiešame s múkou. Pridáme dve vajcia, soľ, cukor a vodu s octom. Cesto spracujeme na homogénnu hmotu bez hrudiek. Zabalíme do plastovej fólie a necháme 1 hodinu v chladničke.
Maso nakrájame nadrobno, zmiešame s krájanou cibuľkou, soľou a korením. Okrem mäsa môžeme použiť aj inú náplň – napríklad kyslú kapustu so slanikou.
Cesto rozdelíme na menšie časti – guličky, ktoré rozvaľkáme do tvaru kruhu a na jednu stranu navrstvíme náplň (približne 1 lyžicu náplne). Potom náplň prekryjeme druhou časťou cesta a okraje zatlačíme vidličkou, alebo môžeme vytvoriť aj originálny tvar vrkoča.
Pirohy preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sovkusom