Na šaláty, ale aj k mäsu či zemiakov. Pripravili sme pre vás zbierku najlepších domácich omáčok a zálievok, ktoré využijete po celý rok!
Zálievky a omáčky na šaláty
Zálievka pre sladké šaláty
Potrebujeme:
2 čajové lyžičky džemu
1,5 PL jablčného octu
3 PL olivového oleja
soľ a korenie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ideálna pre tieto šalátové kombinácie:
– baby špenát + jablká + niva + orechy podľa chuti
– rukola + kozí syr + jahody + mandle
– mladá kapusta + červená repa + vlašské orechy
Dressing s dijonskou horčicou
Potrebujeme:
1,5 PL vína
1 strúčik cesnaku
2 ČL dijonskej horčice
3 PL olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Ideálny pre tieto šalátové kombinácie:
– uhorka + paradajky + červený kučeravý šalát
– reďkovky + šalát
– tuniak + olivy + kukurica + zelená struková fazuľka + cherry paradajky + šalát
Najlepšia zálievka pre kapustový šalát
Potrebujeme:
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice balsamicového octu
5 lyžíc olivového oleja
2 lyžičky kr. cukru
1 lyžičku soli
2 lyžičky dijonskej horčice (alebo obyčajnej)
Štipku čierneho korenia
Ideálna pre tieto šalátové kombinácie:
– kapusta + mrkva
Jogurtová zálievka
Potrebujeme:
1 grécky jogurt
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)
1 lyžičku morskej soli
Štipku čierneho mletého korenia
Ideálny pre tieto šalátové kombinácie:
– čínska kapusta + čerstvá uhorka + cibuľa + šunka
– čínska kapusta + cibuľa + kuracie mäso + cherry paradajky
Dressing na cestovinový šalát
Potrebujeme:
½ téglika kyslej smotany
½ téglika bieleho jogurtu (príp. môžeme použiť domácu majonézu)
Šťavu z ½ citróna
Soľ
Sušené bylinky (oregano, bazalka, provensalské korenie…)
Ideálny pre cestovinové šaláty
Univerzálne omáčky k mäsu aj do šalátov
Nivová omáčka
Potrebujeme:
15 – 20 dkg Nivy
Kyslú smotanu
2 – 3 strúčiky cesnaku
Domáca vegeta
Bylinky (trošku kôpru a veľa pažítky)
Čierne korenie
Postup:
Nivu nastrúhame, cesnak prelisujeme a všetko zamiešame.
Dochutíme vegetou a korením a pridáme bylinky – kôpor a veľa pažítky.
Náhrada tatárky
Potrebujeme:
150 g bieleho jogurtu
2 lyžičky citrónovej šťavy
Zväzok čerstvého kôpru (alebo iných byliniek)
1-2 strúčiky cesnaku
Postup:
Jogurt zmiešame s najemno nasekaným kôprom, prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou. Premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili a môžeme okamžite podávať.
Pikantná omáčka
Potrebujeme:
2 menšie cibule
1/2 rajčiny
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička koriandra
1 lyžica citronovej šťavy
1 menšia pálivá paprička
kôpor
soľ
korenie
Postup:
Cibuľu a pálivú papričku nakrájame na menšie kúsky a všetko vložíme do kuchynského robota. Pridáme ostatné suroviny okrem oleja a mixujeme dohladka. Nakoniec pridáme olivový olej a premiešame.
Horčicová-medová omáčka
Potrebujeme:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
2 lyžice dijonskej horčice
1 lyžica medu
1 strúčik cesnaku
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica olivového oleja
Čierne mleté Korenie
Postup:
Smotanu, majonézu a horčicu zmiešame. Pridáme pretlačný cesnak, korenie a citrónovú šťavu. Na záver primiešame med, ktorý sme rozšľahali vidličkou v olivovom oleji.
Kari omáčka – orientálna chuť
Potrebujeme:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
2 lyžice bieleho jogurtu
1/2 lyžičky kari korenia
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička octu
Červenú mletú papriku
Čierne mleté korenie
Postup:
Smotanu, majonézu a biely jogurt zmiešame v miske. Pridáme červenú papriku, čierne korenie, pretlačený cesnak, karí korenie a premiešame. Na záver pridáme ocot a znovu dôkladne vymiešame.
Francúzska omáčka
Potrebujeme:
1 malý strúčik cesnaku
1 lyžičku dijonskej horčice
2 lyžice vínneho octu
6 lyžíc olivového oleja
Morskú soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Pretlačený cesnak zmiešame s horčicou, vínnym octom a olivovým olejom. Pridáme soľ a korenie, premiešame.
Majonézová omáčka s cesnakom
Potrebujeme:
2 vajcia
2 lyžice soli
4 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica citronovej šťavy
1 lyžica jogurtu
Čierne mleté korenie
Červená paprika
Soľ
Postup:
Všetky suroviny vymixujeme v miske mixérom – okrem citrónovej šťavy a oleja – ten tenkým prúdom pridávame do ušľahanej hmoty na záver. Ochutíme citrónovou šťavou. Omáčku skladujeme v chladničke.
Kôprová “Ruská” omáčka
Potrebujeme:
2 lyžice majonézy
2 lyžice bieleho jogurtu
1 lyžica kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok kôpru
Červená mletá paprika
Čierne mleté Korenie
Soľ
Postup:
Majonézu, jogurt a smotanu zmiešame v miske. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Kôpor nasekáme na drobno, rovnako tak i cesnak (môžeme pridať aj pretlačený – podľa chuti). Namiesto kôpru môžeme iné bylinky podľa chuti.