Vynikajúce domáce pečivo dvoch farieb. Cesto ideálne aj na záviny a koláče.
Potrebujeme (na 22 valčekov):
400 g teplého mlieka
120 g kr. cukru
100 ml oleja
1 lyžička sušeného droždia
Soľ
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
800 g hladkej múky (+-)
20 g kakaa
2 vajcia
Na potieranie:
Mlieko+rozpustené maslo
Na posypanie:
Mleté orechy a cukor
Postup:
Z vajec, cukru, mlieka, oleja, droždia, štipky soli a preosiatej múky vypracujeme jednotné mäkké cesto.
Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame kakao.
Cesto necháme v samostatných miskách pod fóliou kysnúť asi 1-1,5 hodiny.
Potom obe cestá na pracovnej doske rozvaľkáme na rovnaké pláty.
Svetlé cesto potrieme mliekom, na svetlé cesto uložíme tmavé cesto a potrieme rozpusteným maslom a posypeme orechmi.
Cesto rozdelíme na polovicu a obe polovice zrolujeme a nakrájame na menšie rolky.
Uložíme na plech vystlaný papierom a kým sa nám nahreje rúra, necháme ešte podkysnúť.
Potom každú rolku potrieme žĺtkom. Pri teplote 180 ° C pečieme po dobu 20 – 25 minút.