Domáci jogurt vyrábam už roky, kedysi som ho robila z domáceho mlieka, ale to nemám k dispozícií stále a preto som hľadala recept z klasického kupovaného mlieka z obchodu.
Tento sa nám osvedčil najviac, jogurt je výborný, veľmi chutný a zvlášť moje deti ho doslova milujú.
Pridávam aj recept na domáci jogurt len z 2 prísad.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 liter mlieko
Postup:
Druhý spôsob (ak máte mlieko z mliekomatu)
Potrebujeme:
5 litrov čerstvého mlieka (napríklad z mliekomatu)
3 PL bieleho jogurtu
Postup:
Najprv vložte surové mlieko do hrnca a povarte ho.
Po jeho uvarení chvíľku počkajte, odoberte zvrchu kožu a varte kým sa nezredukuje asi o jeden prst.
Potom ho odstavte zo sporáka a nechajte chladnúť približne pol hodiny.
Ak chcete zistiť, či dosiahlo mlieko požadovanú teplotu, vložte doňho prst a počkajte 7 až 8 minút.
Ak váš prst vydržal teplotu, znamená to, že mlieko je pripravené na kvasenie.
V miske si zmiešame jogurt s trochou mlieka a túto hustú zmes nalejeme rovnomerne do sterilizovaných pohárov.
Jogurtovú zmes zalejeme mliekom a zmiešame.
Zvyšok jogurtovej hmoty necháme v miske a tiež zmiešame so zvyškom mlieka.
Nádoby nezatvárajte, len prikryte viečkom z opačnej strany (misku napríklad sitkom) a prekryte utierkou.
Nechajte odpočívať asi 3-4 hodiny bez toho, aby ste nádoby premiestňovali.
Ak chcete vedieť, či je jogurt hotový, odkryte a skúste, či je dostatočne hustý.
Asi po 7-8 hodinách môžete nádoby uzavrieť a skladovať v chladničke. Dobrú chuť!
Podrobný videonávod nájdete TU:
Tip : Jogurty si môžeme pripraviť hneď aj ovocné a to tak že na dno pohárov si dáme obľúbený džem a zalejeme zmesou na jogurt a tak dáme rúry. Kto má rád kávové jogurty, tak si pridajte do mlieka nesca-kávu, prípadne vanilkový cukor už podľa chuti.