Ak patríte k ľuďom, ktorí uprednostňujú domáce výrobky pred tými kupovanými, tento recept je ako stvorený pre vás.
Výborná domáca mozzarella, ktorú si ľahko pripravíte aj doma a okrem skvelého syra si vychutnáte aj pocit dobre odvedenej práce ;)
Rýchla mozzarella bez syridla – len dve prísady
Potrebujeme:
2 l nepasterizované mlieko
4-5 lyžíc octu
Postup:
Mlieko nalejeme do hrnca a dáme zahrievať na plameň.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupne za stáleho miešania pridávame ocot.
Varíme, kým sa nezačne oddeľovať srvátka.
Prelejeme do misky a rukami začneme hmiesť syr – oddeľuje sa od tekutej hmoty.
Syrový bochník, ktorý nám takto vznikne preložíme do misky s vodou a kockami ľadu. prehnetieme v rukách a vytlačíme prebytočnú vodu.
To je všetko.
Celý návod na rýchlu mozzarellu nádjete v tomto videu na youtube.
Mozzarella za 30 minút na nerozoznanie od originálu
Potrebujeme:
2 litre čerstvého nepasterizovaného mlieka (zoženiete ho napríklad v mliečnych automatoch)
1 lyžičku kyseliny citrónovej
½ lyžičky syridla (syridlo je možné zakúpiť v niektorých drogériách alebo na internete).
Postup:
Studené mlieko nalejeme do hrnca, pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame.
Mlieko zahrejeme na 38 stupňov – teplota je pri výrobe syra veľmi dôležitá, preto ju kontrolujte pomocou teplomera.
Keď mlieko dosiahne požadovanú teplotu, odstavíme ho a pridáme syridlo.
Miešame asi 1-2 minúty, kým sa začne oddeľovať srvátka (žltkastá tekutina) a mlieko sa začne zrážať.
Následne hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť po dobu 5 minút.
Potom skontrolujeme obsah hrnca a ak máme pocit, že mlieko nie je dostatočne zrazené, ešte na 5 minút ho prikryjeme pokrievkou.
Obsah hrnca precedíme cez cedidlo alebo plátno a necháme poriadne odkvapkať.
Srvátku však nevylievame, budeme ju ešte potrebovať.
Hmotu prenesieme do nádoby a dáme do mikrovlnky.
Zohrievame asi minútu, aby sa oddelili posledné zvyšky srvátky.
Následne syrovú hmotu premiesime rukami (ako keď spracovávame cesto) a vrátime ju ešte na pol minúty do mikrovlnky.
Je však potrebné dávať pozor, aby sme syr neprehriali – mal by byť zahriaty len tak, aby sme ho mohli udržať v rukách.
Syr dôkladne vypracujeme rukami rovnako ako kysnuté cesto.
Miesime do chvíle, kým bude hmotu možné natiahnuť až na metrovú dĺžku bez toho, aby sa trhala.
Vytvarujeme jeden väčší a niekoľko menších bochníkov.
Hotovú mozzarellu skladujeme v roztoku, ktorý vyrobíme z 250 ml srvátky, 250 ml vody a lyžice soli. Skladujeme v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: tipichnyjkulinar.com, blesk