Vzácny recept na pravé huľky podľa babky Jolanky (80 r.) zo Stropkova. Lepší recept na tradičnú slovenskú pochúťku by ste hľadali len ťažko. Určite vyskúšajte a nebudete ľutovať!
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty
1 kg mletého mäsa
1 cibuľu
250 ml ryže
2 paradajkové pretlaky (do mäsa aj do nálevu)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 ml oleja
Červenú papriku (korenie)
1-2 zelené papriky
Soľ, čierne mleté korenie
Kyslú kapustu aj so šťavou
Postup:
Z kapusty vyrežme hlúby. Celú hlávku kapusty vložíme do hrnca s vriacou vodou (sparíme si listy, aby sa nám jednoduchšie plnili a zatáčali). Postupne z hlávky oddeľujeme jednotlivé listy, vyberáme z vody a necháme vychladnúť.
Ryžu zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút postáť. Vodu potom scedíme, ryžu zamiešame s mletým mäsom a paradajkovým pretlakom. Do zmesi pridáme aj nadrobno nakrájanú papriku.
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Potom odstavíme, pridáme mletú papriku a zamiešame do ryžovo-mäsovej zmesi.
Plnku okoreníme a osolíme podľa chuti. Pripravíme si hrniec a na jeho dno dáme trochu kyslej a sladkej kapusty. Veľké kapustové listy predelíme na polovicu, plníme a robíme závitky. Ukladáme do hrnca vedľa seba a nad seba.
Nálev: Druhý paradajkový pretlak rozmiešame s vodou a šťavou z kyslej kapusty. Huľky zalejeme nálevom tak, aby boli pokryté. Podľa potreby pridáme vodu. Takto pripravené varíme asi 70 minút na miernom ohni.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Za recept ďakujeme Senajovcom zo Stropkova