zdroj: blog.giallozafferano.it
Foccacia je talianska chlebová placka, ktorá trochu pripomína slovenské osúchy. Príprava nie je nijako náročná a je to vážne dobrota. Už pri ich pečení sa vám budú pri tej vôni zbiehať slinky. Ak sme vám urobili chúťky, tak poďme na to.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky extra špeciál
1/2 kocky droždia
300 ml vody
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
soľ
extra panenský olivový olej
oregano
150 g šunky, slaniny alebo originál prosciutto
150 g obľúbeného syra
voliteľné: olivy
Postup:
Do misky si dáme vlažnú vodu, namrvíme do nej droždie a rozmiešame vidličkou kým sa nerozpustí. V menších dávkach pridávame preosiatu múku, osolíme a miešame až kým nevypracujeme homogénne cesto. Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1,5 – 2 hodiny. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Cesto roztiahneme rukami tak, aby ostalo čo najtenšie (cca 0,5 cm). Potom vykrojíme kruhy s priemerom cca 5-6 cm. Do stredu kruhu vložíme šunku a syr, môžeme pridať olivy, prikryjeme ďalším kruhom cesta a kraje poriadne spojíme. Povrch potrieme trochou olivového oleja a posypeme štipkou oregana. Plech pokryjeme papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút pri 250 stupňoch. Necháme vychladnúť a podávame napríklad k vínku, alebo len tak ako slanú pochúťku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)