Sezóna šípok je v plnom prúde a nazbierate ich takmer všade. Šípové kríky robia jeseň krajšou a ich vetvičky vdýchnu príjemnú jesennú atmosféru nejednej domácnosti. Vedeli ste však, že okrem toho, že sú prekrásnou dekoráciou, ich využitie je omnoho širšie? Okrem toho, že pôsobia blahodárne na naše zdravie z nich vyčarujete aj chutnú omáčku, džem, či olej, ktorý omladí vašu pleť.
Účinky šípok
- Úžasný vplyv na pokožku – pomáhajú s vyrážkami, zápalmi a účinkujú aj proti vráskam
- Silná podpora imunity, šípky ochraňujú bunky, vychytávajú voľné radikály z tela, detoxikujú celý organizmus, účinná prevencia proti vzniku rakoviny, chrípky, nádchy
- zlepšuje cirkuláciu krvi
- Pomáha pri hojení zápalov kože – akné a pôsobia blahodárne pri ekzémoch
- Podporuje a prečisťujú trávenie, hrubé črevo, zlepšujú pravidelnú stolicu, odstraňujú plynatosť
- Močopudné účinky, odvodňujú nadbytočnú vodu z tela
- Bojuje proti únave, aj tej chronickej
- Zlepšujú duševnú vitalitu
- Veľká pomoc pre pečeň a obličky – čistia telo od toxínov, baktérií a eliminujú zápalové a vírusové ložiská
- Prevencia proti vzniku Osteoporózy, podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
- Zlepšujú krvotvorbu, mierne riedia krv, prevencia vzniku Anémie, zlepšujú menštruačné ťažkosti (kŕče, silné krvácanie)
Šípkový olej
Odkedy som spoznala šípkový olej, krémy z obchodu už vôbec nepoužívam! Mala som problém, že krémy (aj tie drahšie), ma štípali a celkovo mi nerobili dobre. Na rozdiel od nich šípkový olej zanecháva moju pleť vláčnu, neštípe a omladzuje. Je ideálny najmä na suchú pleť. Výrazne pomáha napríklad aj na strie, jazvy, či pri hojení rán. Je vhodný aj na detskú pokožku a pomáha pri ekzémoch, aj na jazvičky po kiahňach.
Je výborným pomocníkom aj v prípade, že máte suché, lámavé a zničené vlasy. Aplikujte ho masírovaním ku korienkom a do vlasov, nechajte hodinu pôsobiť a umyte šampónom. Pri problémoch s lupinami pravidelne vmasírujte malé množstvo do pokožky hlavy.
Ak vás v zime trápia suché popraskané pery, pomôže vám aj s týmto problémom. Vyhnúť by sa mu mali len ľudia s extrémne mastnou pleťou a silným zapáleným akné.
Šípkový olej kúpite v obchode s bio produktami, ale je možné ho vyrobiť aj doma. Najlepšie výsledky dosiahnete pri dlhodobom používaní.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
šípky
jojobový, mandľový alebo panenský olivový olej
Postup:
Aby sme dosiahli čo najlepšie účinky oleja, použijeme pomer 1:1. To znamená, že na 1 šálku šípok použijeme 1 šálku oleja. Ako prvé si šípky rozdrvíme skoro na kašu a následne zalejeme olejom. Zmes dobre zamiešame a necháme cca 6 týždňov stáť v sklenenej nádobe. Po 6 týždňoch olej scedíme cez husté sito. Skladujeme v uzatvárateľnej sklenenej nádobe, ktorú si predtým sterilizujeme, na tmavom chladnom mieste.
Ak sa vám nechce na jeho použitie čakať tak dlho, môžete si ho pripraviť aj druhým spôsobom. Rozdrvené šípky zmiešajte s olejom v pomere 1:2, takže 1 šálku šípok na 2 šálky oleja. Zahrievajte pri nízkej teplote tesne pod bodom varu cca 4 – 5 hodín. Po vychladnutí sceďte cez husté sito, nalejte do čistej sklenenej nádoby a skladujte opäť na tmavom chladnom mieste.
Šípkový čaj
Ten poznali už aj naše babičky a vedeli prečo ho varia. Šípky totiž obsahujú viac vitamínu C ako citrón. Pitie šípkového čaju pôsobí ako prevencia proti chorobám ako sú prechladnutie, či chrípka a počas nej zasa pomôžu zmierniť jej priebeh. Okrem toho potláča únavu a má pozitívny vplyv aj na našu náladu, keďže pôsobí jemne antidepresívne. Ideálny čas na zber šípok je práve teraz. Môžete ich sušiť, ale čaj pripravíte aj z čerstvých plodov.
Potrebujeme:
1 PL čerstvých šípok na 1 šálku
vodu
Postup:
Aby sme v šípkach zachovali čo najviac vitamínu C, pripravíme ich nasledovne. Ako prvé si šípky rozdrvíme napríklad pomocou dreveného tĺčika. Zalejeme ich asi 250 ml studenej vody a necháme macerovať aspoň 1 hodinu, najlepšie však počas celej noci. Následne vodu aj so šípkami zlejte do malého hrnca a priveďte do varu. Odstavte a nechajte lúhovať 15 minút. Preceďte cez husté sitko a pite kým je čaj teplý. Môžete dochutiť medom a šťavou z citróna.
Šípkový džem
Fantastická pochúťka na zimu. Jednoduchá príprava ktorú doma hravo zvládnete.
Potrebujeme:
2 kg čerstvých šípok
1 kg kryštálového cukru
2 ks Gelfix 1:1
Postup:
- šípky si dobre umyjeme, dáme do tlakového hrnca
- zalejeme vodou tak, aby bola voda tesne nad šípkami
- varíme na miernom ohni cca 60 minút
- uvarené šípky rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko
- pridáme cukor, Gelfix a varíme za stáleho miešania až kým džem nezhustne
- zaváraninové poháre si dobre umyjeme a plníme horúcim džemom
- poháre pevne zatvoríme a cca na 5 minút otočíme hore dnom
Šípková omáčka
Ak radi skúšate nové recepty, určite vyskúšajte tento na šípkovú omáčku. Môžete ju podávať s bravčovou panenkou, hovädzím mäsom, ale hodí sa aj k divine. Tento recept pripravil šikovný muz_s_vareskou Vyskúšajte, určite neoľutujete!
Potrebujeme:
Postup:
Ako prvé si pripravíme šípkový pretlak. Šípky si umyjeme a uvaríme vo vode do mäkka. Rozmixujeme a prepasírujeme cez husté sitko. Dochutíme cukrom. Mäso opečieme na oleji, osolíme, okoreníme a pokvapkáme worčestrovou omáčkou. Predhrejeme si rúru, mäso podlejeme trochou vody a pečieme asi 35 minút. Do výpeku z mäsa primiešame múku, pretlak a spolu s vodou miešame do hladka. Pridáme šípkový pretlak s postrúhaným perníkom, citrónovú šťavu a ak je omáčka málo sladká, pridáme ešte trochu cukru. Povaríme a precedíme. Upečené mäso podávame nakrájané na plátky, poliate omáčkou a ako prílohu zvolíme knedľu.
Šípkový sirup
Načo kupovať drahé sirupy v obchode, keď si zdravšiu chutnú verziu môžete pripraviť doma. Ideálny na zimu a chutí aj deťom. Tento pripravila šikovná Pallacinka.
Potrebujeme:
1 kg čerstvých šípok
1,5 l vody
1 kg cukru
pomarančová šťava z 1 pomaranča
citrónová šťava z 1 citróna
5 lyžíc medu
Postup:
Šípky poriadne umyjeme, rozdrvíme tĺčikom na mäso, zalejeme vodou a necháme macerovať v chladničke aspoň 24 hodín. Na druhý deň preložíme do hrnca a varíme pod bodom varu na miernej teplote cca 1 hodinu (nesmie zovrieť). Následne scedíme cez husté sitko alebo cez gázu. Vmiešame cukor v pomere 1:1, cca 1 kg. Pridáme šťavu z citrusov a med. Poriadne premiešame aby sa všetko pekne spojilo. Prelejeme do čistej sklenenej nádoby. Skladujte v chladničke.