Výborné recept na super šťavnaté mäsko pečené v rúre. Vyskúšajte ho na 15 najchutnejších spôsobov. Z tejto ponuky si musí vybrať každý!
Stupavské kuriatko
Potrebujeme:
Rozporciované kurča, alebo len stehná
1 kg kapusty – ideálne domácej
Masť
Korenie na pečené kurča
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kmín celý
2 ks bobkový list
Čierne mleté korenie
Postup:
Kapustu najskôr ochutnajte, ak je príliš kyslá, tak premyjeme a necháme odkvapkať.
Navrstvíme ju na plech vymastený bravčovou masťou. Pokmínujeme. Mäsko ochutíme soľou, korením a korením na pečené kura.
Uložíme na kapustu, pridáme aj bobkový list. Podlejeme trochou vody alebo vývarom.
Pečieme pri teplote 200-220 stupňoch 45-55 minút. 20-30 minút pred koncom pečenia môžete podliať šľahačkou – voliteľné (chuť bude jemnejšia a krémovejšia).
Pomaly pečený cisársky bôčik
Potrebujeme:
Na 1,5 – 2 kg bôčika:
1 lyžica soli
1 lyžička tymián
1 lyžička rozmarínu
1 lyžička majoránky
1 lyžička mletého korenia
1/2 lyžičky mletého zeleného korenia
5-6 strúčikov cesnaku
2 dl masti
Na zemiaky:
1 kg uvarených zemiakov
2 dl tuku (tuk ktorý sa vypečie z mäsa)
1 lyžička soli
Postup:
Dôkladne premiešame soľ s koreninami. Plátky cesnaku nakrájame na tenko.
Vezmeme bôčik vcelku a na vrchu ho ostržm nožom narežeme a dôkladne ochutíme zmesou mäsa, cesnaku a korenia – cesnak vtlačíme do zárezov. Mäso prikryjeme fóliou a dáme do chladničky marinovať na niekoľko hodín.
Na pekáč dáme 2 dl masti a uložíme naň mäso, prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry kde pri teplote 120 stupňov pečieme 2 hodiny. Potom vyberieme z rúry, mäso obrátime pečieme ešte 1 hodinu.
Do misy položte 2 dl šalátu a potom položte mäso s cestom do polovice. Potom ho pokryjeme fóliou predtým, než ju vložíme do rúry.
Keď je mäso upečené domäkka, odstránime fóliu, teplotu zvýšime na cca. 200 stupňov a pečieme dochrumkava. Keď je mäso odokryté, pridáme k nemu aj osolené zemiaky, ktoré sa dochrumkava upečú v mäsovom výpeku.
Podávame spolu.
Kuracie stehienka s cibuľou
Potrebujeme:
6-8 kuracie stehná
8-10 malá cibuľa červená a fialová zmiešaná
5-6 strúčikov cesnaku
2 vetvičky rozmarínu
niektorý olivový olej
soľ
korenie
majoránka
Postup:
Kuracie stehná umyjeme, osušíme. Potom ich dobre potrieme s korením a uložíme na pekáč.Pridáme očistenú cibuľu, strúčiky cesnaku (niektoré môžeme piecť v šupke) a pokropíme olivovým olejom.
Uložíme na pekáč aj rozmarín, podlejeme trochou vody a pod alobalom pečieme 45 minút vo vyhriatej rúre na 190 stup%nov. Potom dáme alobal dole a dopečieme dochrumkava.
Výborné jedlo aj na slávnostný stôl a veľmi praktické, ak čakáte viacej hostí. Každý si na tom pochutná! :-)
Prekladaná krkovička na čiernom pive
Potrebujeme:
1 kg bravčovej krkovičky
5-6 ks zemiakov
2 červené cibule
3 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
sladkú a pikantnú papriky
majoránka
korenie na zemiaky
olej
Na podliate:
Čierne pivo cca 1/2 plechovky
bujón
2 dl vody
Postup:
Krkovičku si nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme asi na 1 hodinku odležať – ideálne cez noc. Nakrájame si aj zemiaky a cibuľku (tiež ich nezabudneme ochutiť).
Do vymastenej misy vrstvíme striedavo mäso, zemiaky, a cibuľu, vytvoríme tvar harmoniky. Prikryjeme a do rúry vyhriatej na 200 stupňov dáme piecť na 15 minút. Potom vyberieme a podlejeme bujónom rozpusteným vo vode.
Dusíme zakryté 25 minút, podlejeme pivom a dusíme ďalších 25 minút. Potom odokryjeme a necháme zapiecť.
Najchutnejší bravčový bôčik
Potrebujeme:
2 kg bravčového bôčika
1 veľká hlávka a 4 strúčiky cesnaku
8 dl kečupu
8 lyžíc medu
15 guličiek čierneho korenia
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
1 lyžička mletého oregana
1 vetvička rozmarínu
soľ
2 lyžice Worchesterskej omáčky
Postup:
Nakrájajte mäso a varte ho s 1 hlávkou cesnaku (bez šupky), vo vode ochutenej soľou a korením asi 1 hodinu.
Kečup, mleté čierne korenie, med, štyri pretlačené strúčiky cesnaku, oregano, rozmarín a Worcester omáčka zmiešame v miske. Uvarené mäso dôkladne obalíme omáčkou a cez noc uložíme do chladničky.
Predhrejeme rúru na 190 stupňov. Mäso položte spolu s marinádou do ľahko naolejovaného plechu. Prikryjeme alobalom na prvých 20 minút, potom pečieme 20 až 30 minút bez alobalu – dochrumkava..
Kuracie stehná s pečenou zeleninou
Potrebujeme:
4 kuracie stehná (s kosťou)
4-5 zemiaky
3-4 mrkvy
2 červené cibule
4-5 strúčiky cesnaku
soľ
mleté biely korenie
muškátový oriešok
majoránka
tymián
2 lyžice domácej vegety
3-4 lyžice masti
1 dl bieleho vína (alebo vody)
Postup:
Stehná umyjeme, osušíme, potrieme zmesou korenia a necháme aspoň hodinku marinovať. Zemiaky, mrkvu nakrájame – osolíme, cibuľu a cesnak očistíme – môžete nakrájať alebo nechať vcelku.
Pekáč potrieme masťou a nalejeme doň víno. Uložíme stehná, pridáme zeleninu a poprípade ešte dochutíme. Pod alobalom pečieme pri tepltoe 190 stupňov 50 minút. Potom necháme dopiecť bez fólie.
Cesnakové rebierko
Potrebujeme:
1,5 kg rebierok
soľ a korenie podľa chuti
6-8 strúčikov cesnaku
Postup:
Mäso si narežeme na ľubovolnú veľkosť a dôkladne ochutíme soľou a korením. Preložíme na vymastený pekáč a uložíme naň cesnakové strúčiky rozkrojené na polovice .
Pečieme v rúre nastavenej na 180 stupňov. Pečieme asi 45 minút pod fóliou a potom ďalších 45 minút bez fólie. Počas pečenia môžeme podliať čiernym pivom.
Lenivá krkovička – obed zo 4 prísad
Potrebujeme:
Bravčová krkovička (cca 650-700 g nakrájanú na plátky)
Kyslú kapustu – 1 bal.
2 väčšie cibuľe
Domáca paradajkovo-papriková omáčka (môžeme nahradiť pretlakom, jemne pikantným kečupom, alebo inou paradajkovou omáčkou)
Postup:
Krkovičku si nasolíme a nakoreníme. Do pekáča navrstvíme odkvapkanú kapustu (ja nepreplachujem, ale ak je vám príliš kyslá, tak prepláchnite). Na kapustu uložíme krkovičku, potrieme omáčkou zmiešanou s nakrájanou cibuľkou a prikryjeme alobalom. V rúre vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi hodinu a potom necháme ešte chvíľu zapiecť odkryté.
Vrstvený bravčový kastról
Potrebujeme:
cca 1,5 kg bravčového mäsa
Na marinádu:
100 ml olivového oleja
50-70 ml svetlého piva
Gyros korenie
Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice
1 lyžicu medu
Na oblohu:
1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky
Korenie na pečené zemiaky
1 veľkú červenú cibuľu
1 veľkú žltú cibuľu
2 veľké paradajky
100 g slaniny
1 hlávku cesnaku
Na omáčku:
1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)
Štvorfarebné korenie
Soľ
Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…
Postup:
Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.
Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.
Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.
Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.
Teraz plech zakryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.
V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.
Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.
Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.
Výborné cestovinky s mäsom a omáčkou
Potrebujeme:
500 g ľubovoľných cestovín
2 ks kuracích pŕs
2 šálky kyslej smotany
200 g strúhaného syra
6 strúčikov cesnaku
Bazalku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.
V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
400 g uvarených zemiakov
100 g masla
450 ml kyslej smotany
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
230 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)
Postup:
Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.
Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.
Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka
Potrebujeme:
6 kuracích stehien celých – ja som ich rozdelila na horné a dolné
6 strúčikov cesnaku
500 g zemiakov nakrájaných na plátky
4 mrkvy
Rozmarín
1 lyžičku strúhaného zázvoru
Soľ a čierne korenie
Olej
Postup:
Stehná umyjeme a môžeme rozdeliť na polovice.
Pretlačený cesnak zmiešame so zázvorom a 50 ml oleja. Mäso potrieme touto zmesou. Zemiaky aj mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Preložíme na vymastený plech a ochutíme soľou a korením.
Mäso uložíme na zeleninu a ak nám zvýšila cesnakovo-zázvorová marináda, prelejeme cez povrch. Stehienka môžeme ešte posypať soľou a korením.
Potom podlejeme 100 ml vody a prikryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (mäso môžeme pečenia obrátiť, aby sa zapieklo zo všetkých strán).
Vrstvený kurací pekáč
Potrebujeme:
500 g kuracieho mäsa
3 väčšie zemiaky
100 g strúhaného syra
Majonézu
Soľ a korenie
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Ak sú plátky hrubšie, môžeme ich jemne naklepať.
Plátky uložíme do vymasteného pekáča. Na mäso uložíme osolené plátky zemiakov a potom navrstvíme majonézu (dobrým tipom je dávkovať majonézu z cukrárenského vrecka). Nakoniec posypeme syrom.
Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov, pečieme asi 50 minút. Potom fóliu zložíme a necháme syr zapiecť dochrumkava.