Vynikajúci recept podľa pani Ivany Vavricovej. Makové šúľance sú jednoduché a fantastické jedlo, ktoré si možno aj vy pamätáte z vášho detstva. My ich najviac milujeme s makom, určite skúste.
Potrebujeme:
700 g zemiaky (3 veľké zemiaky)
300 g polohrubá múka
2 ks väčšie vajíčko
1 štipka soľ
150 g mletý mak
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g práškový cukor
100 g maslo
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno. Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou.
Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ. Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca. Ten potom rozrežeme na asi 8 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky. Tie potom rozkrojíme na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého.
Valčeky ešte jemne pomúčime a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujeme do šúľanca. Šúľance dáme variť do vriacej vody. Kým sa uvaria roztopíme si maslo a pomletý mak premiešame s cukrom. Hotové šúľance prelejeme maslom a posypeme makovou posýpkou.