Vynikajúce jedlo podľa tradičného receptu. Tento som našla už rokmi v časopise pod názvom Cigánske holúbky. Určite odporúčam, je to veľmi chutné a sýte jedlo. Navaríte na obed a máte vyriešenú aj večeru.
Potrebujeme:
Asi 1000 g zmesi hovädzieho a bravčového mletého mäsa
300 – 500 g údeného boku (bôčika)
2 sáčky (alebo 1000 g) kyslej kapusty
Stredne veľká hlávka bielej kapusty
Sáčok ryža alebo 125 g suchej ryže
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 celé vajce
korenie, soľ, pálivá aj sladká paprika
4 paradajky
4 papriky
1 cibuľa
Domáci kečup (ak nemáte tak použite pretlak zmiešaný s trochou octu, soľou, korením, trochou cukru a tymiánom)
Postup:
Zo všetkého najskôr je potrebné predvariť kapustu. Hlávku vložím hlúbom dole do veľkého hrnca, zalejeme osolenou vodou a nechám variť. Asi po desiatich minútach opatrne obrátim, aby sa kapusta preparila aj z druhej strany. Keď idú listy ľahko odlúpnuť, ukončíme varenie. Kapusta zlejeme, ale vývar uchováme.
Ryžu uvaríme do polomäka (asi 10 minút). Mleté mäso zmiešame s nakrájanou cibuľkou, soľou, korením, pálivou papričkou, ryžou a vajíčkom.
Silné rebro listov kapust naplocho zrežeme. Na listy kladiem masové valčeky. Zabalíme, aby bola náplň vo vnútri listu.
Na dno hrnca nasypem polovicu kyslej kapusty bez nálevu, polovicu nakrájaných paprík a paradajok, a polovicu plátkov nakrájaného údeného bôčika. Zalejeme domácim kečupom.
Na tento základ poskladáme závitky kapusty. A rovnako pokračujem s uložením druhej vrstvy: kyslá kapusta, paradajky + papriky, kečup, údené mäso, závitky.
Poslednou vrstvou je kečup a odrezky kapusta. Všetko až po vrch zalejeme odloženým vývarom z kapusty. Zakryjeme pokrievkou, privediem k varu, stiahnem teplotu a minimálne hodinu a štvrť nechám variť. Je to výborné papanie.