Tieto pagáče chystám skoro každý víkend. Sú vynikajúce ako slané pohostenie, alebo ako skvelé chrumkáče k vínečku.
Ak sa večer chystáte pozerať hokej, určite napečte aspoń 2 plechy, určite pôjdu na odbyt.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice masti
2 žĺtky
300 ml kyslej smotany
30 g čerstvého droždia
50 ml mlieka
Soľ – asi 1 lyžičku
1 lyžičku cukru
400 g oškvarkov
Na potieranie:
1 vajce
Postup:
V teplom mlieku rozmelíme kvasnice.
Pridáme cukor a necháme vyjsť kvások.
Trvá to približne 15 minút.
Vo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, masť, žĺtky a smotanu.
Pridáme aj kvások. premiešame a pridáme soľ.
Vypracujeme jednotné cesto.
Podľa potreby pridajte múku alebo kyslú smotanu/mlieko.
Cesto necháme 30 minút podkysnúť na teplom mieste.
Teraz ideme naprekladanie cesta.
Na pomúčenú dosku vyklopíme cesto, rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm a potrieme oškvarkami.
Teraz cesto preložíme – zo všetkých strán do stredu.
Prikryjeme a takto poskladané necháme cesto podkysnúť 30 minút.
Znovu rozvaľkáme, preložíme a celkovo postup zopakujeme 3 x.
Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, vykrojíme pagáčiky a kým sa rúra zahreje, necháme podkysnúť.
Potrieme vajíčkom a pri teplote 190-200 stupňov pečieme asi 15-20 minút, prípadne podľa potreby.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: retrograd