Prudko žravé oškvarkové pagáče podľa starkej: V našej rodine idú na odbyt, z plechu zmiznú ešte teplé!

Tieto pagáče chystám skoro každý víkend. Sú vynikajúce ako slané pohostenie, alebo ako skvelé chrumkáče k vínečku. Ak sa večer chystáte pozerať hokej, určite napečte aspoń 2 plechy, určite pôjdu na odbyt.
[mashshare]

Tieto pagáče chystám skoro každý víkend. Sú vynikajúce ako slané pohostenie, alebo ako skvelé chrumkáče k vínečku.

Ak sa večer chystáte pozerať hokej, určite napečte aspoń 2 plechy, určite pôjdu na odbyt.

 

 

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžice masti

2 žĺtky

300 ml kyslej smotany

30 g čerstvého droždia

50 ml mlieka

Soľ – asi 1 lyžičku

1 lyžičku cukru

400 g oškvarkov

Na potieranie:

1 vajce

Postup:

 

 

V teplom mlieku rozmelíme kvasnice.

Pridáme cukor a necháme vyjsť kvások.

Trvá to približne 15 minút.

 

 

Vo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, masť, žĺtky a smotanu.

Pridáme aj kvások. premiešame a pridáme soľ.

Vypracujeme jednotné cesto.

 

 

Podľa potreby pridajte múku alebo kyslú smotanu/mlieko.

Cesto necháme 30 minút podkysnúť na teplom mieste.

 

 

Teraz ideme naprekladanie cesta.

Na pomúčenú dosku vyklopíme cesto, rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm a potrieme oškvarkami.

Teraz cesto preložíme – zo všetkých strán do stredu.

 

 

Prikryjeme a takto poskladané necháme cesto podkysnúť 30 minút.

Znovu rozvaľkáme, preložíme a celkovo postup zopakujeme 3 x.

Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, vykrojíme pagáčiky a kým sa rúra zahreje, necháme podkysnúť.

 

 

Potrieme vajíčkom a pri teplote 190-200 stupňov pečieme asi 15-20 minút, prípadne podľa potreby.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: retrograd

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes