Výborný recept na domáci pečený langoš – tento slaný koláč je z langošového cesta, ale namiesto vyprážania ho upečieme s oblohou. ide o vynikajúci recept, na ktorom si pochutná celá rodina!
Potrebujeme:
Kvások:
1-2 dcl mlieko vlažné
1 lyžička cukru
1/2 kocky droždie
Cesto:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
500 g (preosiata) múka hladká
1 čl soľ
1 vajce
3 lyžice oleja
2 zemiaky uvarené v šupke
Na oblohu vrch:
375 g kyslá smotana
Ďalej voliteľné:
Slanina
2 cibule
Bravčová masť
Salámu, kukuricu, feferónky…
Postup:
Pripravíme si klasický kvások na kysnuté cesto. Do 1 dcl vlažného mlieka zamiešame cukor a rozdrobíme droždie – necháme vyjsť kvások.
Zatiaľ zmiešame ingrediencie na cesto: múku, vajce, olej, soľ, rozmačkané zemiaky. Pridáme k zmesi kvások a cesto poriadne spracujeme. Cesto musí byť skôr vláčne, preto podľa potreby pridávame ešte vlažné mlieko.
Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, potom ho spracujeme na pomúčenej doske a necháme chvíľu oddýchnuť.
Zatiaľ si vymastíme plech bravčovou masťou. Na vymastený plech potom rovnomerne rozprestrieme cesto. Na cesto rozotrieme kyslú smotanu. Posypeme surovou nakrájanou cibuľou, posypeme nakrájanou slaninou a dáme do vyhriatej rúry. Ja som nemala slaninu a tak som použila salámu a kukuricu, výsledok bol výborný.
Pečieme v rúre na 180°C asi 20 min. Podávame najlepšie hneď čerstvé, teplé ako hlavné jedlo alebo bez oblohy (smotana, slanina, cibuľa) aj ako prílohu k polievkam.