Výborné šaláty bez majonézy, ktoré si môžete pokojne na večeru aj kedykoľvek počas dňa.
Šopský šalát
Potrebujeme:
- 4 veľké paradajky
- 1 červená cibuľa
- 1 malá uhorka
- 2 zelené papriky
- 24 čiernych olív
- 130 g balkánskeho syra
- Kvapka olivového oleja
- kvapka citrónovej šťavy
- Kvapku vínneho octu
- lístky oregana
- 2 pretlačené strúčiky cesnaku
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Nakrájajte zeleninu na väčšie kúsky a dajte do veľkej misy spolu s olivami a balkánskym syrom.
- V menšej mise zmiešajte olej, citrónovú šťavu, ocot, oregano, cesnak, soľ a korenie.
- Pridáme k zvyšku prísad a podávame. Pre ľahšiu verziu použijeme nízkotučnú mozzarellu.
Šalát s horčicovým dresingom
Potrebujeme:
- 260 g listov hlávkového šalátu
- 3 paradajky
- 2 uhorky
- 1 cibuľa
- 1/2 lyžičky koriandru
- 1 zväzok petržlen
- 4 lyžice jogurtu
- 2 strúčiky cesnak
- 1 polievková lyžica horčice
- 80 g diétneho syra
- Soľ, korenie na chuť (snažíme sa čo najviac obmedziť soľ v každom z týchto šalátov)
Postup:
- Umyte šalát, zeleninu a bylinky.
- Natrhajte šalát rukami. Nakrájajte uhorky, paradajky a cibuľu. Nakrájajte bylinky. Jemne nastrúhajte syr.
- Zmiešajte syr s jogurtom, horčicou a pretlačeným cesnakom.
- Zmiešajte všetky prísady v jednej hlbokej šalátovej miske. Pridajte do zeleninového šalátu aj soľ a korenie podľa chuti.
Šalát z krabích tyčiniek s paradajkami a syrom
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
- 150 g krabích tyčiniek
- 1 paradajka
- 1 strúčik cesnaku
- tvrdý syr
- Jogurt alebo kyslá smotana
Postup:
Paradajku a krabie tyčinky nakrájajte. Syr nastrúhajte, rozdrvte cesnak a pridajte kyslú smotanu alebo jogurt podľa chuti. Vynikajúca kombinácia!
Šalát s miešanými vajíčkami a kuracím mäsom
zloženie:
- 4 uvarené vajcia
- 300 g uvarené kuracie prsia alebo upečené
- 2 uhorky
- 1 mrkva
- 1 strúčiku cesnaku
- 2-3 polievkové lyžice jogurtu alebo kyslej smotany
- zelená cibuľka
- soľ a korenie
Príprava:
- Uvarené mäso nakrájame nadrobno.
- Uvarené vajcia nastrúhame a pridáme k mäsu.
- Nakrájame si uhorky, zelenú cibuľku a nastrúhame mrkvu – všetko pridáme k mäsu.
- Zmiešajte všetky ingrediencie v hlbokej miske, pridajte smotanu, korenie a podávajte na stôl. Ak chcete, môžete pridať marinované huby.
Šalát «Záhada»
Potrebujeme:
- tvrdý syr
- Šunka alebo saláma
- Čerstvá mrkva
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia uvarené natvrdo nakrájané na pásiky
- 1 lyžica bieleho jogurtu
Príprava:
- Tvrdý syr, vajcia a čerstvú mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Klobásu narežte na tenké pásiky. Všetko premiešajte.
- Pridajte jogurt a cesnak podľa chuti a nechajte šalát postáť. Soliť nie je potrebné.
Fit šalát s kukuricou šalát
Potrebujeme:
- 200 g šunky
- 1 uhorka
- 1 paradajka
- 1 paprika
- 1 malá mrkva
- 2-3 lyžice konzervovanej kukurice
- 1 polievková lyžica jogurtu
- 0,5 lyžičky nasekaný kôpor
- Soľ, korenie na chuť
Postup:
- Umyjeme uhorky nakrájame na pásy. Taktiež nakrájame na malé kúsky paradajky a papriku.
- Šunku nakrájate na kocky. Mrkvu nastrúhame.
- Zmiešajte všetky zložky. Zamiešajte šalát s jogurtom, ochuťte korením a soľou.
Vajíčkovo-šunkový šalát
Potrebujeme:
- 5 vajec
- 500 g šunky
- 1 paprika
- 1 uhorka
- 200 g kukurice z konzerve
- 1 zväzok kôpru
- 3 polievkové lyžice majonézy
- soľ a korenie
Príprava:
- Papriku a uhorku umyte a nakrájajte na pásiky.
- Kôpor sa nakrája najemno a z kukurice sa scedí kvapalina.
- Uvarené vajcia nakrájame na malé kocky a skombinujeme s inými zložkami.
- Pridajte korenie, majonézu a premiešajte.
- Hotový šalát sa podáva okamžite.
Šalát s uhorkou
Potrebujeme:
- 1 uhorka
- 150 g kuracia šunka
- 50 g tvrdého syra
- 1 strúčik cesnak
- 30 g ražného chleba
- 2 lyžice kyslá smotana
- soľ podľa chuti
- biele korenie – podľa chuti
Postup:
- Nakrájame uhorky na malé kocky. Nakrájajte cesnak.
- Nastrúhajte syr, nakrájajte šunku a kyslú smotanu zmiešajte s korením a soľou.
- Chlebík nakrájaný na kocky opečte na sucho dochrumkava.
- Všetko spojte a môžete podávať.
S tuniakom
prísady
- 350 g konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave prípadne v olivovom oleji
- 1 uhorka
- 1 paradajka
- 0,5 hlávky listového šalátu
- 6 – 7 olív
- 2 lyžičky horčice
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (v prípade, že tuniak nebol v oleji)
príprava
- Sceďte tuniaka a rozdeľte na kúsky.
- Nahrubo nasekáme uhorku a paradajky. Natrháme listy šalátu.
- Zmiešajte ryby, zeleninu, bylinky a olivy.
- Zmiešajte v zvlášť nádobe horčicu a olivový olej. Ochuťte proteínový šalát stouto omáčkou.
Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
- 4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
- 1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 ks vajec uvarených natvrdo
- čierne mleté korenie, morskú soľ
- 1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
- 1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
- 3 ks mkrvy
- 1 väčšiu červenú cibuľu
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžičku majonézy
- 1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať - Soľ, mletú rascu
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky.
- Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami.
- Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať.
- Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Výborný slávnostný šalát
Potrebujeme:
- 200 g uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kocky
- 200 g sterilizovanej mrkvy
- 200 g sterilizovaného hrášku
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g bieleho gréckeho jogurtu (do jogurtu kvapneme trochu citrónovej šťavy)
- 200 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Je to celkom jednoduché, v miske spojíme všetky prísady, pridáme jogurt a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a môžeme podávať.