Slivka je úžasne užitočné ovocie a bolo by škoda nevyužiť celý jeho potenciál.
Okrem džemov, lekvárov a slivovice ich nezabudnite konzumovať aj surové, alebo v zime sušené.
Ide o skutočný zázrak z prírody.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Dokážu čistiť krv, znižujú vysoký krvný tlak aj vysoký cholesterol.
Okrem toho sú výborným pomocníkom pre pacientov trpiacich reumou, pomáhajú aj pri ochoreniach pečene a obličiek.
Účinky čerstvých sliviek na zdravie
Podporujú imunitu
Podporujú trávenie, podporujú činnosť čriev – mierne prírodné preháňadlo
Urýchľujú metabolizmus – výborné pri diéte
Normalizujú hladinu cukru v krvi – prevencia pred cukrovokou
Močopudný účinok – odvodňujú, pomáhajú pri zápaloch močových ciest
Vyživujú kostné tkanivo
Podporujú pevnosť kostí, vlasov a nechtov
Podporujú funkciu mozgu
Podporujú funkciu pečene, obličiek a močových ciest
Prečisťujú organizmus, detoxikujú
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, znižujú vysoký cholesterol
Prevencia proti rakovine – vychytávajú voľné radikály z tela
Vhodné pre Diabetikov, Celiatikov, tehotné a kojace ženy
Najlepšia prírodná čistička krvi
Málokto vie, že slivky dokážu veľmi účinne čistiť krv, pomáhajú odstraňovať usadeniny z tepien a ciev, znižujú vysoký krvný tlak a odbúravajú aj zlý cholesterol.
Okrem toho sú slivky veľmi prospešné aj pre tráviaci trak.
Ide o výborné preháňadlo, ktoré poznali už naše babičky.
Vždy keď bol problém s trávením, zápcha, alebo pocit „plnosti“ po dobrom obede, vždy siahli po slivkách – v lete čerstvých a na jeseň a v zime sušených.
Pečeň a obličky sa vám poďakujú
Okrem čistenia krvi, slivky zbavujú toxínov aj vašu pečeň a obličky a v prípade pečene napomáhajú tak k rýchlej regenerácii.
Prospešné sú preto aj pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene.
Sušené slivky proti reume
Slivky, najmä tie sušené sú plné vápnika a živín, ktoré prospievajú kĺbom, kostiam a bojujú proti zápalom.
Stačí hrsť a denne, odporúčajú sa najmä ženám okolo 40-teho roku života, u ktorých hrozí riziko rednutia kostí v dôsledku nástupu klimaktéria.
Super potravina pre mozog
B vitamíny v slivkách majú priaznivý účinok na nervový systém a mozgovú funkciu.
Tento vitamín je veľmi dôležitý pre nervový systém, pomáha metabolizmu mozgu a tým podporuje správne myslenie, učenie a fungovanie pamäti.
Ak ich usušíte majú viac železa
Sušením sa v ovocí zvyšuje obsah antioxidantov a železa.
Za pozornosť stoja aj antibakteriálne účinky sušených sliviek, ktoré bojujú napríklad proti baktérii salmonele.
Sušené slivky však na rozdiel od čerstvých obsahujú väčšie množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá môže vyvolávať problémy.
Preto by ich nemali konzumovať osoby s ochorením ľadvín a žlčníka.
Ak teda trpíte týmito problémami, určite siahnite po čerstvých slivkách, tie naopak zdraviu obličiek len prospejú!