zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Toto sa stane s vaším telom, keď začnete jesť 1 kus hurmikaki denne: Tento účinok vyvážite zlatom!

Pochádza z Číny a pestuje sa už viac ako 2000 rokov pre svoje chutné ovocie a okrasné stromy.

Darí sa mu aj tu v južnej Európe a existuje niekoľko odrôd.  

Plody sú výraznej oranžovej farby a po dozretí majú sladkú medovú chuť.

 

 

Ak ste správne identifikovali hurmikaki (Diospyros kaki), prečítajte si viac o jeho blahodarných účinkoch na zdravie a dôvody, prečo ho odporúča aj portál motywatordietetyczny.

Má rovnaký tvar ako paradajka, no často sa prirovnáva k jablku.

Chuť zrelého ovocia je ťažko opísateľná, no je veľmi príjemná. 

Treba však mať na pamäti, že ovocie sa nekonzumuje hneď po zbere, kedy je ešte tvrdé. 

Mali by ste ho nechať stáť niekoľko dní alebo týždňov, aby zmäklo. 

Keď dostatočne zmäkne, ovocie získa tmavšiu oranžovú alebo až červenkastú farbu. 

 

 

Vtedy sa stáva šťavnatým, dostatočne sladkým a chutným. 

Šupa sa zvyčajne neje, hoci je jedlá.

Ovocie si najskôr dôkladne umyte, potom rozrežte na polovicu a lyžicou vyberte dužinu, ktorá je ako želé. 

Ďalším spôsobom je jednoducho ovocie ošúpať, ako keď šúpete jablko.

 

 

Potom nakrájajte na kúsky a zjedzte.

Hurmikaki je naozaj cenné ovocie. 

Má pôsobivý nutričný profil, je plné vitamínov a minerálov.

Má málo kalórií a veľa vlákniny, preto je mimoriadne vhodné pri redukčnej diéte.

 

 

Len jeden plod obsahuje viac ako polovicu dennej dávky vitamínu A. 

Je dobrým zdrojom vitamínu C, E, K a B.

Čo sa týka minerálov, je bohaté na draslík, horčík, mangán a fosfor. 

Je tiež vynikajúcim zdrojom silných antioxidantov ako sú karotenoidy a flavonoidy, takže jeho konzumácia znižuje riziko mnohých chorôb.

Môže byť prospešné pre zdravie srdca, na zníženie cholesterolu, aj vysokého krvného tlaku. 

Predpokladá sa, že konzumácia tohto ovocia môže znížiť pravdepodobnosť cukrovky 2. typu. 

 

 

Hurmikaki obsahuje aj luteín a zeaxantín, ktoré znižujú riziko očných ochorení. 

Zdravý zrak podporuje aj prítomný vitamín A.

Toto ovocie má pozitívny vplyv aj na zmiernenie rôznych zápalov v tele. 

Listy hurmikaki sa používajú na prípravu čaju.

1. Bohaté na vitamín C

Hurmikaki je významným zdrojom vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom.

Antioxidanty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, ktoré môžu viesť k poškodeniu buniek.

Vitamín C tiež podporuje imunitný systém, ktorý je kľúčom k ochrane pred chorobami.

 

 

Jedna štúdia ukázala, že konzumácia vitamínu C môže skrátiť trvanie prechladnutia.

Okrem toho je vitamín C nevyhnutný pre syntézu kolagénu, proteínu zodpovedného za zdravú pokožku, vlasy a nechty.

2. Podpora zdravia očí

 

 

Toto exotické ovocie obsahuje účinné látky ako zeaxantín, luteín a betakarotén, ktoré sú prospešné pre zdravie očí.

Tieto zlúčeniny chránia oči pred škodlivým UV žiarením a podporujú zdravý zrak.

Výskum naznačuje, že pravidelná konzumácia ovocia bohatého na zeaxantín a luteín môže znížiť riziko šedého zákalu a makulárnej degenerácie.

3. Posilnenie kostí

 

 

Hurmikaki obsahuje minerály ako vápnik, fosfor a mangán, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí.

Vápnik a fosfor sú kľúčové zložky, ktoré pomáhajú budovať a udržiavať silné kosti.

Mangán je dôležitý v procesoch tvorby kostného tkaniva.

Strata kostnej hmoty môže v priebehu rokov viesť k osteoporóze, preto je dôležité dodávať telu tieto minerály.

4. Pomôžu vám udržať si zdravú váhu

 

 

Hurmikaki je nízkokalorické a zároveň bohaté na vlákninu.

Vláknina vám pomáha navodiť pocit sýtosti, čo môže pomôcť znížiť váš kalorický príjem.

Výskum ukázal, že strava bohatá na vlákninu môže podporiť udržanie zdravej hmotnosti a zabrániť obezite.

5. Podpora trávenia

 

 

Vláknina obsiahnutá v tomto ovocí je prospešná pre tráviaci systém.

Pomáha regulovať pohyby čriev a zabraňuje zápche.

Konzumácia vlákniny môže tiež chrániť pred hemoroidmi a podporovať zdravú črevnú flóru.

6. Antioxidačné vlastnosti

 

 

Obsahuje polyfenoly , ktoré sú silnými antioxidantmi.

Antioxidanty neutralizujú voľné radikály, ktoré môžu viesť k poškodeniu buniek a urýchliť proces starnutia.

Jedna štúdia zistila, že výťažky z ovocia hurmikaki majú silné antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pôsobiť proti poškodeniu buniek.

7. Podpora zdravia srdca

 

 

Hurmikaki je zdrojom draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak.

Vysoký krvný tlak je jedným z hlavných rizikových faktorov srdcových ochorení.

Konzumácia ovocia bohatého na draslík môže pomôcť znížiť krvný tlak a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

8. Zníženie rizika cukrovky

 

 

Vláknina v v tomto ovocí môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi.

Znižuje rýchlosť, ktorou sa cukry vstrebávajú do krvného obehu.

Preto môže byť konzumácia ovocia bohatého na vlákninu, ako je toto, prospešná pre ľudí s cukrovkou 2. typu alebo pre tých, ktorí chcú zabrániť jej rozvoju.

9. Podpora zdravia pokožky

 

 

Vďaka obsahu vitamínu C a antioxidantov dokáže hurmikaki zabrániť poškodeniu pokožky voľnými radikálmi a UV žiarením.

Vitamín C je tiež potrebný pre tvorbu kolagénu, ktorý je kľúčový pre pružnosť a zdravie pokožky.

10. Podpora imunitného systému

 

 

Ako už bolo spomenuté, kaki je bohaté na vitamín C, ktorý je kľúčom k podpore imunitného systému.

Okrem toho obsahuje aj ďalšie živiny ako vitamín A a E, ktoré tiež podporujú zdravú imunitu a pomáhajú chrániť telo pred infekciami.

Veľa zdravia!

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie